Trvalkový víkend 2011

Tisíce květů kosatců, pěnišníků, denivek, pivoněk a další květin, komentované prohlídky s odborným průvodcem po sbírkách Botanické zahrady Chotobuz, ukázky využití trvalek, cibulovin i travin na květinových záhonech v Dendrologické zahradě a poprvé v historii i komentovanou prohlídku rozlehlého alpina připravili pro všechny milovníky květin pracovníci Botanického ústavu AV ČR a Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích.

Trvalky můžete skládat z papíru, můžete se na ně také přijít podívat na festival Trvalkový víkend do Průhonic, můžete je pěstovat doma či na zahrádce. Anebo můžete dělat všechno najednou právě na Trvalkovém víkendu 4. a 5. června 2011 v areálu zámku a parku v Průhonicích, jehož součástí je také Japonský den.

Pro veřejnost bude otevřen také Rytířský sál Průhonického zámku. Jeho interiéry budou vyzdobeny ukázkami jak moderního tak i tradičního japonského stylu aranžování rostlin (ikebana), které připravilo studio Prague Sogetsu Study Group.

V návštěvnickém centru si pak návštěvníci mohou prohlédnout výstavu akvarelů kosatců akademického malíře Antonína Pospíšila a zvolit nejkrásnější či nejzajímavější kosatec. Pro zájemce jsou připraveny odborné přednášky o netradičních trvalkách.

Vrcholem akce je nedělní Japonský den, bohatý kulturní program připravený ve spolupráci s Česko-japonskou společností. Na praktické ukázce se návštěvníci seznámí se základními principy aranžování ikeban, na workshopu si vyzkouší školu sumie, kaligrafie i umění origami. Skutečnou třešničkou na dortu bude živé předvedení tradičního japonského divadla v podání brněnského souboru Kiyogen.

Záštitu nad akcí převzalo Velvyslanectví Japonska v ČR. Během akce mohou hosté přispět na obnovu botanické zahrady v Sendai, poničené zemětřesením. Sbírku ve spolupráci s Unií botanických zahrad pořádá Česko-japonská společnost.

Veškeré informace a kompletní program naleznete na stránkách Botanického ústavu AV ČR. Možná se tam od 14.30 uvidíme!

This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář