Víkend plný akcí

O rušném víkendu 4. a 5. června 2011 proběhly jen v Praze tyto tři akce, které měli alespoň trochu z origami: Pražské primátorky, Svátek lip a Trvalkový víkend. Pojďme si je trochu připomenout a podívat se na nově přidané fotografie.

Pražské primátorky

Prostor cíle se siluetou Pražského hradu

Každoročně řeka Vltava hostí nejen závody osmiveslic, ale také jiných typů lodí, osmiveslice jsou však považovány za královskou disciplínu a závod osmiveslic mužů je také vyvrcholením celého třídenního klání. Letos se závodů nezúčastnily žádné zahraniční posádky, zato jsme měli možnost vidět nejlepšího skifaře světa Ondřeje Synka, který všechny soupeře rozdrtil rozdílem třídy. Hlavní závod osmiveslic mužů byl velmi napínavý, neboť dvě posádky svedly strhující bitvu o vítězství do posledního metru – Dukla Praha a reprezentační výběr ČR. Nakonec vyhrála Dukla, jako ostatně 97 ročníků předtím. Nutno podotknout, že reprezentační výběr byl složen z veslařů Dukly…

Připravil jsem pro diváky a jejich děti malou brožurku s pěti origami modely lodí, od parníku, přes osmiveslici až k čínské džunce. Návštěvníci stánku s origami si tak mohli složit opravdickou osmiveslici Dukly Praha nebo doprovodný motorový člun. Dětí bylo na akci opravdu hodně, hlavně nafukovací horolezecká stěna a skákací hrady tomu napomohly. Na rozsáhlou fotogalerii z obou dní, kterých jsem se zúčastnil, se můžete podívat zde.

Svátek lip

V sobotu se ve stánku origami na Primátorkách stále zastavovali lidé a ptali se, kde je ten průvod. Průvod vítání jara na Vyšehrad. V japonské kultuře jsem naprostý laik a ani mě neláká to změnit vlastním přičiněním, ale když se vyskytne příležitost, rád se poučím. Nakonec jsem se dozvěděl základní informace o Svátku lip a mohl jsem si následně vyhledat podrobnosti na internetu. Co říkají organizátoři?

菩提樹祭 – Bodaidžu macuri „Svátek lip“

Ve stínu svěže zelených stromů na staroslavném Vyšehradě, blahosklonně shlížejícím na metropoli, se koná již pátý ročník japonské oslavy jara se symbolickým označením „Bodaidžu macuri“ neboli „svátek Lip“. Chvála požehnané moci přírody se spojuje s úctyvzdáním prastarým kulturním tradicím i zbožným nasloucháním hlasu posvátného místa. Tak jako byly do starověkého Japonska uvedeny rituály z kontinentu, aby poskytly materiál pro vyjádření niterných pocitů japonského člověka i oporu jeho snahám o povzbuzení vlastní kulturní tradice, obracíme se dnes my s podobným očekáváním k obřadnosti japonské. Věříme, že v ní můžeme najít dostatek podnětů pro naši vlastní radost, vděčnost, paměť, hrdost, souhru i obětavost, že nám může pomoci nalézt naše vlastní místo v kultuře, jejímiž jsme dědici i tvůrci zároveň…

Co Svátek lip všechno nabídl? V prvé řadě alegorický průvod na Vyšehrad a vítání božstva. Ve dvou blocích pak probíhal bohatý program: rituální lukostřelba kyūdō, kterou jsme měli možnost vidět i na japonském dni Kaizen, bushi (souboj démonů ve zbroji), iaidō (rituál tasení meče), maiko (tanec pro potěchu božstva), bubny taiko, japonské frašky kyōgen, ty byly pak druhý den k vidění i na Trvalkovém víkendu. Mezitím probíhaly různé dílny, např. kaligrafie, tlučení rýžových hnětenek bochi-zuki nebo origami. Bohužel jsem byl plně vytížen na Náplavce a nemohl jsem zjistit, kdo a jak tam s dětmi skládal.

Internetové stránky o Svátku lip naleznete zde. Program byl zajímavý a příští rok se tam jistě vypravím!

Trvalkový víkend

Hlavní závod Pražkých primátorek byl stanoven na pravé poledne. Ihned po závodě jsem sbalil papíry a další fidlátka a urychleně se přesouval do Průhonic, kde právě probíhal Trvalkový víkend a dílna origami byla stanovena na 15 hodinu. To přeci ještě stihnu! Galerii a reportáž z Trvalkového víkendu jste již měli možnost číst, pro úplnost jen připomínám, že ji naleznete zde.

Celkově byl víkend velmi náročný a plný zážitků. Doufám, že jsme vám atmosféru alespoň trochu přiblížili reportážemi a fotografiemi. A budeme se těšit zase příští rok!

Ondřej Cibulka

This entry was posted in Novinky, Portfolio, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář