reportáž: origami seminář s Markétou Pilátovou

V rámci propagace své knihy pro děti Kiko a tajemství papírového motýla vedla paní Markéta Pilátová před prázdninami dva origami semináře v papírnictví Papelote. Měl jsem plné ruce práce s organizací všech akcí před a během prázdnin, až jsem uvěřil, že jsem oba semináře propásl. Až Evžen Dub mě upozornil, že ten druhý jsem ještě nepropásl. Hned jsem se na něj zapsal.

Pak jsem 30. června večer v půl sedmé dorazil na místo. Trochu jsem bloudil, ale ukázalo se, že nejdu ani pozdě, ani poslední. Samotné Papelote není klasické papírnictví s pultíkem a regály plnými tužek, sešitů a sad pro prvňáky. Papíru je tam hodně, ale samé designové věci – různé vzory, pohlednice, knihy a spousta zvláštních věcí, které jinde nekoupíte. I penály tam najdete, ale vůbec ne obyčejné!

Celému papírnictví dominuje veliký, ne-li přímo obrovský stůl. Už zde byly připravené přířezy různých velikostí a vzorů. A, jak se později ukázalo, i různé kvality řezu. Paní Pilátová se vzápětí zjevila ze zázemí papírnictví a pustili jsme se do práce. Zkoušeli jsme se naučit dvě věci: skákajícího koníka a krystal. Koník se skládá z ptačího základu a naleznete ho např. v dětské sadě s hračkami, krystal pak z proužku papíru a je principiálně podobný hvězdičce.

Za ta léta, co se pohybuji v origami, jsem se naučil jedné důležité věci: neplést se ostatním do jejich připraveného programu různých sezení a seminářů. Když např. při dni otevřených dveří Dopravního podniku města Prahy ve vozovně narazíte na děvčata, která se, mnohdy zoufale, snaží s dětmi skládat z novin parník nebo čepici v rámci kampaně na třídění odpadu, nemá smysl jejich snahu snižovat skládáním nějakých složitostí, ani se to k takové akci nehodí. Stejně tak jsem nechtěl narušovat příjemný seminář nějakými encyklopedickými znalostmi a s radostí jsem se naučil skládat koníka a krystal. Především koník měl pak u Matěje fenomenální úspěch.

Jedině mě trochu mrzelo, že paní Pilátová značně znevažovala návody pomocí čarové grafiky na základě těch několika velice špatně nakreslených, jež si stáhla z internetu. Na druhou stranu, ani video-návody příliš nechválila. Jednou z cest jsou podobné semináře, které ale neumožňují učení příliš těžkých skládanek.

Doufejme, že na podzim bude opět další serie seminářů!

This entry was posted in Novinky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář