reportáž: Advík 2011

Ve dnech 28. července až 1. srpna 2011 proběhl v KC Zahrada šestý ročník Anime Dance festivalu Advík. Pojďme se blíže podívat na tento svátek japonské popkultury, letos plný překvapení, které zdánlivě nejsou vidět.

Festival Advik je primárně zaměřený na anime a mangu. Pro lidi starší 13 let připomínám, že  výraz „anime“ představuje kreslené animované filmy v japonském stylu a výraz „manga“ představuje komiks v japonském stylu. Pokud ovšem použijete pro mangu označení komiks v přítomnosti nějakého otaku, okamžitě je po vás a do konce života s vámi nikdo mladší 13 let nepromluví.

Nicméně během let se Advík z nadšenecké víkendové akce rozvinul v regulérní festival japonské popkultury plné přednášek, promítání, čtení, soutěží, tvoření a konzumace. Origami je obecně chápáno spíše jako tradiční japonské umění, do přehlídky popkultury tudíž moc nepatří a na Advíku dostává prostor jen okrajově.

Letos se dokonce origami přednáška a seminář zcvrkli na skládání senba tsuru, tedy tisíce jeřábů, na podporu zemětřesením poničeného Japonska. Složení jeřábů se nakonec podařilo, dobrovolníci ale museli skládat dlouho do noci. Stánek s origami papírem byl k dispozici po dva dny a kolemjdoucí příšerky v kostýmech svých oblíbených anime hrdinů lákal k zastavení asi půlmetrový mistr Joda. Kawahata prokázal při konstrukci tohoto modelu svou genialitu, kterou lze vyjádřit reakcí jedné poněkud prostoduché dívčiny v kostýmu: „Podívej! To je ten… z Hvězdných válek!“

Nesmírně potěšující nicméně bylo setkání s pravým samurajem v civilu, s panem Nakagawou. Minulý rok na podzim jsem se účastnil jeho semináře v rámci Japonského dne Kaizen a jeho vlastním mečem dvakrát rozsekl máčenou rohož. To se nezapomíná.

Mnohem zajímavější, než samotný Advík, se ale zdají býti informace ze zákulisí. Značku Advík prý někdo koupil. Organizace tudíž začala od píky, místo aby navázala na předchozí ročníky a neopakovala staré, již odstraněné, chyby a nedostatky. Všude po internetu můžete číst různě silnou kritiku – zpackaná AMV soutěž, informace o programu, přednášky plné erotiky v odpoledních hodinách, dokonce vysvlečené přednášející! Nesmím také zapomenout na prodej plagiátorských výrobků na akci zaštítěné Japonským velvyslanectvím. No, zajímavé.

Aby ale všechno mělo dobrý konec, všem rozhořčeným komentářům a kritikám udělal přítrž pan Dufek z velvyslanectví, když ocenil nesnadný úkol zorganizovat tak rozsáhlou akci a především posun z prostředí školy do kulturního centra, kam bezpochyby přehlídka kultury patří.

Na fotografie z akce se nezapomeňte podívat do galerie.

This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář