Joseph Wu: slůně

Jak je možné, že se Joseph Wu stal tak slavným, není úplně jasné – vždyť nemá žádnou knihu, jeho modely si nemůžete složit. Od začátku v tom jistě bude dobrý marketing počínaje původními stránkami www.origami.as a Facebookem konče. To ale nemění nic na tom, že jde o mého oblíbeného autora.

Joseph Wu a slůně

V knize Michaela LaFosse Origamido je možné vidět fotografie dvou modelů Josepha Wu. Mimochodem, tato kniha zcela změnila pohled na origami na celém světě. Jde o první knihu o origami, ve které nejsou návody. Myslím, že celý svět byl po jejím vydání v šoku. Jedná se vlastně o katalog, o soubor velkoformátových fotografií origami modelů a povyšuje pouhé řemeslo na úrověň umění.

Joseph Wu slůně

Model sedícího slůněte s pootočenou hlavou je tak rozkošný, že nebylo možné, aby zůstal bez návodu. Skutečně se nakonec na internetu volně k dispozici návod našel, nicméně jde o velmi hrubou ruční črtu hlavních bodů, většina skládání je popsána slovy psanou (ne hůlkovou) angličtinou, navíc stažitelný soubor je mizerná kopie a většina textu je nečitelná. Přesto ti, kdo model opravdu chtějí mít doma, návod nakonec rozluští.

Návod poté vyšel v magazínu Britské origami společnosti č. 245.

This entry was posted in Novinky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář