Neobvyklé modulární skládání

Modulární origami je velice populární, i když spousta lidí řekne, že skládat 200 nějakých jednotek a pak je do sebe zasunovat není moc zábavné. A právě, že je. Když totiž jedete třeba 50 minut do práce, těžko můžete rozeskládat Ryu zina a druhý den pokračovat. Na takovou cestu jsou jednoduché moduly z malých čtverečků ideální. A to potěšení a vzrušení, když máte hromadu jednotek, berete jednu po druhé, postupně je do sebe zasouváte a přímo před očima vám roste nějaký objekt!

Neobvyklé modulární skládání

V drtivé většině modulárního skládání se dělá  nějaký geometrický útvar, ať už Platónova tělesa či nějaké pravidelné hvězdicovité špičatice. Vyjímku tvoří skládání z čínských jednotek, tj. malých trojúhelníčků se dvěma cípy a dvěma kapsami. Obvykle složíte labuť nebo Hello Kitty postavičku, těm kreativnějším to nestačí, pak občas zůstává rozum stát na tím, co dokáží vytěžit z takto elementárního konceptu.

Zde jsou některé příklady – malý ptáček, závodní auto či jízdní kolo. Speciálně u jízdního kola mám dojem, že už je té kreativity skoro až moc.

Jen vyjímečně se pomocí modulárního origami, mimo zmiňovaných čínských jednotek, skládá něco jiného, než geometrická tělesa. Se zajímavou aplikací přišel velký činitel a inovátor Jošihide Momotani. Pomocí modulárního origami sestavil celou organickou a anorganickou chemii.

Jošihide Momotani fuleren

Jednotlivé dílky jsou atomy s různými vazbami, vč. dvojných a trojných, dokonce svírající správné úhly, takže lze sestavit libovolné sloučeniny chemicky správně. Tento koncept tudíž může sloužit jako pomůcka k výuce chemie. Vedle přesné rekonstrukce viru HIV je jednou z nejzajímavějších molekul fuleren. Fuleren je koule složená ze 60 atomů uhlíku a 60 atomů vodíku. Její konstrukce je stejná, jako např. fotbalový míč, tj. šestiúhelníky kolem pětiúhelníku.

srdce Sonobe

I v případě Momotaniho konceptu se ale stále jedná o geometrické objekty. Jediným systémem, který umožňuje figurální stavby, jsou jednotky Sonobe. O těchto jednotkách jsem vyprávěl nedávno, viz moduly Sonobe, kde jsem zmiňoval dotaz na vytvoření origami srdce. Po procvičení systému Sonobe jsem nakonec srdce úspěšně sestavil. Jsem věru potěšen, že můj původní odhad byl správný a skutečně je to možné. Jestli se srdce povedlo ale nebudu hodnotit sám.

This entry was posted in Novinky. Bookmark the permalink.

One Response to Neobvyklé modulární skládání

  1. Radim Cibulka says:

    Ten pták vážně existuje a jmenuje se kruhoočko japonské (z čeledi kruhoočkových)

Napsat komentář