Pozvánka: Advik 2012

Akce léta se nezadržitelně blíží, monstrózní festival japonské pop-kultury je tu již příští víkend! Řeč je o Anime Dance VÍKendu, tradičnímu letnímu festivalu anime, mangy a dalších pilířích moderního japonska, který proběhne od čtvrtka 26. července do neděle 29. července 2012. Origami zde bude letos již počtvrté, poj’dme si tedy říct, nač se můžeme tentokrát těšit.

Přednáška

Origami bude letos na Adviku hned dvakrát. V sobotu od 17 hodin v dílně (Workshop salon) proběhne přednáška o metodě anglicky „box-pleating“. Tato metoda je symbolem a ztělesněním moderního origami, obrovský rozmach zaznamenala ve třetím tisíciletí, takže rozhodně patří na festival moderní japonské kultury. V médiích se obsah Adviku – tedy anime a manga – označuje za pop-kulturu, pojďme tedy metodě box-pleating také říkat pop-kultura.

V přednášce si řekneme něco o původu anglického výrazu „box-pleating“, budeme diskutovat jeho vhodný český ekvivalent, podíváme se na úplný začátek této metody, tedy do 70. let minulého století, na první modely složené touto metodou a porovnáme je se současnými výtvory. Také se podíváme, jak různí autoři k této metodě přistupují a jak se jejich modely liší v detailech i struktuře.

Dílna

V neděli od 14 hodin pak proběhne dílna. Vyzkoušíme si složit některé jednodušší modely metodou box-pleating, např. skákací žábu či ještěrku od Tošikazu Kawasakiho (ano, to je ten s tou Kawasakiho růží), pulce od Džuna Maekawy, při jehož skládání se prvky box-pleating používají, jeden demonstrační model Ondřeje Cibulky a možná další. A pokud budeme mít štěstí, Kawasakiho žabku nás přijde naučit opravdový mistr origami Radim Cibulka.

Pokud se najde ještě trochu času, ukážeme si skládání složitějšího box-pleating základu a případně i výsledný model. Každý si ho bude moct ve vlastních rukách prohlédnout.

Těšíme se na vaši návštěvu!

This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář