Pozvánka: Výstava origami v Letohrádku Brno

Na podzim roku 2012 se výstava origami stěhuje přes půl republiky, konkrétně na Jižní Moravu do její metropole, tedy do Brna. Exkluzivním výstavním prostorem bude tentokrát Letohrádek Mitrovských, který 8. prosince 1805 navštívil císař Napoleon Bonaparte a kde se na přelomu 18. a 19. století scházela aristokratická smetánka…

Výstavu připravila Česká origami společnost (kurátorem výstavy je Ondřej Cibulka) a představí zde moderní origami v celé své šíři. Na výstavě bude k vidění řada znamenitých ukázek těch nejpropracovanějších výtvorů nejen od českých, ale i od zahraničních autorů včetně kanadského mistra origami Josepha Wu, jehož kolekce je právě exkluzivně zapůjčena v ČR. Návštěvníci se mohou těšit na oblíbené modely a kompozice, např. Beskydy plné ovcí, africké safari, origami kostry, hmyz, vojenské letiště (tentokrát včetně vládního speciálu!) a mnoho dalších.

Šikmý fujimoto

Klasická Fujimotova mozaika

Premiérově bude představena expozice „Vznik mozaiky“, která předvede tvorbu origami mozaiky Fudžimoto v několika fázích a samozřejmě i mnoho dalších typů. Japonské velvyslanectví v ČR zapůjčí na výstavu například origami masky Kaye Kraschewského, které známe z legendární výstavy v Plzni, exponáty charakterizující japonskou kulturu i předměty denní potřeby, fotografie apod.

Výstava bude otevřena od středy 19. září do 25. listopadu 2012 (mimo pondělí). Z politických důvodů je vernisáž zrušena, ale po volbách se plánuje slavnostní odpoledne za přítomnosti japonského vevyslance a zástupců kraje. Sledujte naše stránky, vše se včas dozvíte.

This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář