Reportáž: Mezinárodní origami setkání Praha 2012

V sobotu 22. září 2012 proběhlo již páté mezinárodní setkání origamistů v Praze, podruhé jako součást Japonského dne Kaizen. Mezinárodní origami setkání pořádá každoročně Česká origami společnost a vždy připraví zajímavé zahraniční hosty. Letos na setkání přijal pozvání Robin Scholz z Berlína, specialista a odborník na mozaiky. Pojďme se podívat, co bylo na setkání k vidění.

Rok draka

Program byl bohatý a začal již v 10.00 valnou hromadou ČOS. Nejdůležitějším výstupem této schůze je sborník diagramů, připravený panem Miroslavem Mrajcou. Všechny modely od celé řady našich i zahraničních autorů budou v pdf verzi, k zakoupení i pro nečleny ČOS, jen vybrané modely pak budou ve verzi tištěné, kterou bude též možno zakoupit.

Následovalo zahájení soutěže Rok draka a poté skládání obřího draka japonského autora Fumiaki Kawahaty. Tento drak se skládá ze tří čtverců papíru, takže model skládali bratři Cibulkové (to máme dva), Vojtěch Drnek a tři dobrovolníci z publika (lépe řečeno dva kluci a jedna sličná dobrovolnice). Skládání ze čtverců o hraně 1,5 m proběhlo překvapivě hladce, výsledný model měřil na délku 205 cm přesně. Drak se líbil, především jako objekt k fotografování s dětmi.

Origami dílny

Další na programu byly dílny pro veřejnost, které probíhaly až do večera. Přerušeny nebyly ani přednáškou Jiřího Přibyla nazvanou Základoškolská matematika překládáním papíru. Pan Přibil přednášet umí, dá se poslouchat i delší dobu, než je obvyklé, ale málo platné, není nad praktické ukázky. Nejprve jsme si hráli s vetknutým trojúhelníkem (netradiční využití kruhového papíru) a poté jsme si odvodili známou matematickou poučku (a + b)2 = a2 + 2ab + b2.

V dílnách se uplatnili Milada Bláhová (upomínková karta s dráčkem), Petra Stojčenková (příšerka Warai od Josefa Wu), zahraniční host Robin Scholz z Berlína (dekorace ze šestiúhelníku), Leonid Kushnir (skládání z čajových sáčků), Evžen Dub (směs modelů) a Marcela Buřilová (modulární krabička). Obtížnost modelů byla různá, vybrat si mohl každý, ne každý se ale trefil. Mnozí z těch, kteří začali skládat se zahraničním hostem, specialistou na mozaiky, později litovali, že se neúčastnili souběžně probíhající dílny skládání čajových sáčků. Nejvíce se mi líbila příšerka od J. Wu, zvláště ta v podání Petry Stojčenkové. Skalní příznivci origami skládali se zahraničním hostem do pozdních nočních hodin. Samé mozaiky.

Program vlastního Kaizenu

Letos byl Japonský den Kaizen pojat velmi komorně, odehrával se pouze v jednom pavilonu a tělocvičně, resp. venku. Ve velkém sále (školní jídelna s pódiem) probíhal prakticky veškerý doprovodný i hlavní program. Jen výstava origami, čajovna a DDR (kdo neví co to je si může být jist, že ho to nezajímá) bylo v přízemí.  Vedle programu, který nabídlo Mezinárodní origami setkání, jsme si mohli vyzkoušet deskové hry japonského, ale i jiného původu, kaligrafii, přečíst nějaký japonský komiks a shléhnout několik ukázek tasení japonského meče, lukostřelby a jiné ukázky bojových umění. Tentokrát se bohužel přehlídka obešla bez mistra Nakagawy, který musel z rodinných důvodů předčasně odcestovat zpět do Japonska.

Slovo závěrem

Oficielní program Mezinárodního origami setkání byl zakončen předsedkyní ČOS Kateřinou Vávrů, a sice vyhlášením vítěze hlasovací soutěže o nejlepšího draka, kde s nepatrným náskokem vyhrál model japonského autora Satoši Kamyji v podání Miroslava Mrajci. Ale i všechny ostatní soutěžní i nesoutěžní vystavené modely jsme shledali krásnými a hodnými pozornosti, i když musíme zvláště vypíchnout několik úchvatných novinek od Petra Stuchlého. Mimo oficielní program probíhal jako vždy program neoficielní; výměna zkušeností, novinek, doporučení, nákup papírů atd., a proto se všichni těšíme na další ročník!

Mezinárodní origami setkání je největší origami událostí roku v České republice, nelze se tedy divit, že jsme k dokreslení atmosféry zařadili rozsáhlou fotogalerii. Příjemnou zábavu!

This entry was posted in Novinky, Radim, Události. Bookmark the permalink.

One Response to Reportáž: Mezinárodní origami setkání Praha 2012

  1. Karel says:

    Hezký den, kde je prosím k sehnání zmiňovaný sborník modelů?

Napsat komentář