Nová origami kniha: Didier Boursin – Zoorigami

Didier Boursin: Zoorigami

Jazyk: čeština (původně francouzština)
Vydavatel: www.slovart.cz
Návody: Ručně kreslené, s tradičním jošizawovským systémem značek, v harbrinovském duchu, tj. v jednom obrázku je často zobrazeno několik kroků. Návody jsou doplněny slovními pokyny s přehledným názvoslovím. Jejich čtení je poněkud obtížnější.

O samotné knize

Je to tuplovaný vůl.

býček

Pan Boursin z Francie se zabývá výukou výtvarného umění a na výsledném tvaru knihy je to znát. Je činný od začátku devadesátých let a proto nesou jeho modely stopy současných směrů umění obecně. Není tudíž až tak překvapivé, že autor naopak opomíjí překotný vývoj v oblasti origami posledních let. Jeho skládanky jsou zřetelně stylizované a ne každému se musí líbit, rozhodně jsou však osobité. Také výběr fotopotisků, především makrofotografií pro přiložené papíry je veskrze moderní.

Páv

Kniha je rozdělena do dvou částí, v první je na 35 návodů na papírové skládanky objektů z živočišné říše, ve druhé pak sada papírů, vždy z jedné strany s fotopotiskem a z druhé strany jednobarevná. Papíry jsou křídové, snadno se ošoupají a nejsou příliš vhodné na skládání, pro jednoduché modely (a jiné ani kniha neobsahuje) jsou postačující. Před začátkem skládání je nutné je oříznout na čtverec. Každý návod je uveden 2-3 větami, někdy rádobyvtipnými o zobrazovaném zvířátku.

slůně

Samotné návody jsou rozděleny do čtyř celkem nesmyslných kapitol a obsahují několik pěkných a řadu vtipných skládanek. Jmenovat můžeme slůně, prase, husu, opici, velrybu, zajíce, labuť, sovu, ptáka, hlemýždě, figurky na hraní ze závěrečné kapitoly. Autor často používá střihy, někdy stříhá tolik, až se mu od nůžek práší. Stříhá jak je zvykem především nohy a uši, ale občas překvapí zajímavou vychytávkou, například provlékáním ocásku slůněte prostřihnutým otvorem, nebo vtipným nastřižením vytvářejícím vodotrysk u velryby. Je jistě zajímavé, že naopak zcela zavrhuje dokreslování, což je, vzhledem ke kvalitě jeho skládanek, až směšné. Z hlediska vývoje origami lze podotknout, že třínohé prase opravdu nemá ve třetím tisíciletí co pohledávat a v tomto srovnání je nedávno v českém překladu vyšlá kniha Sok Songa mnohem cennější a zajímavější.

křeček

Doporučení: Kniha je určena pro práci s dětmi a to ať již doma, ale především na hodinách výtvarné výchovy, ve výtvarných kroužcích a vůbec v dětských skupinách, kde najde největší uplatnění. Origamistům začátečníkům lze knihu také doporučit, zkušeným origamistům se může hodit tak leda do sbírky origami knih.

Nezapomeňte si prohlédnout galerii modelů z knihy.

This entry was posted in Novinky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář