Origami galerie: Nové obrázky

Mezinárodní origami setkání, které každoročně pořádá Česká origami společnost, letos nabídlo významnou novinku, která opět posouvá české origami blíže ke zbytku světa. Letos poprvé ČOS vydala sborník origami modelů. O jeho obsahu, formě a zpracování si budeme ještě povídat, nyní se ale podíváme na některé modely z tohoto sborníku. Také se nám galerie plní obrázky z nově recenzovaných knih, proto jsme také zavedli novou položku menu Origami knihy. Připomeneme si tedy i některé zajímavé modely z těchto knih.

Origami sborník

Obsahem si náš český sborník rozhodně nezadá se světem a mnoho podobných počinů dalece předčí. Důkazem jsou publikované modely světově proslulých mistrů origami a jejich skvělá díla. Nabídněme např. kočku od Fernanda Gilgada, který vlastně jako jediný ze Španělů u „velkého“ origami zůstal a jeho modely jsou stále úžasnější. Vzpomeňme jeho excelentní krávu se čtvercovými fleky.

Dalším zajímavým modelem, který ve sborníku naleznete, je hlava gazely od Viktorie Serovové. Samotné hlavy jsou vůbec zajímavým a velice oblíbeným motivem který se zpracovává pomocí origami. Na samotné hlavě totiž můžete zobrazit více detailů. Např. u této hlavy jsou uši umístěné anatomicky správně za rohy. A Viktoria Serovová je navíc velice kvalitní a celosvětově uznávaná origamistka, proto nás velice těší, že přispěla do našeho sborníku.

Co je ale nejdůležitější, v našem sborníku máme možnost najít také mistrovské dílo našeho vlastního českého origami mistra Petra Stuchlého. Jedná se o rosničku, jeden z mála modelů, který má kompletní návod. Už jen kvůli této rosničce doporučujeme si sborník zakoupit, ihned pochopíte, že je skutečně české origami na světové úrovni a máme být na co hrdí.

 Nové knihy

V poslení době jsme se blíže podívali hned na několik knih. Jedná se např. o Spirály Tomoko Fuse díky práci Evžena Duba, o slovenské vydání knihy Paula Jacksona díky Marice Piatničkové či skvělé knize Soka Songa a nové knize od pana Boursina, které zpracoval Radim Cibulka. Protože o spirálách jsme si už povídali, připomeneme si modely z dalších zmíněných knih.

Paul Jackson je vynikající popularizátor origami a jeho knihy pro začátečníky jsou skvěle sestavené, napsané i nakreslené. Ve své knize Skladáme origami, jejíž překlad vyšel na Slovensku, představil nejen tradiční origami, které je již notoricky známé a díky tomu možná i trochu nudné, ale především tvorbu světových origami kapacity, které tvoří (či tvořily) v tradičním stylu. Zmiňme především Tošie Takahamovou a její excelentní kočku, kterou já osobně považuji za jedno z nejlepších zobrazení kočky vůbec.

V nedávné době u nás vyšly dva překlady zajímavých publikací. Nejprve jde o knihu Skládej a tvoř (takže pokud hledáte v katalogu origami, zaručeně tuto knihu minete) anerického autora Soka Songa, která je plná úžasných modelů a zajímavých kombinací materiálů a tradičních postupů. Knihu si připomeňme modelem slůněte, který autor složil v nadživotní velikosti. Ilustrativní fotografii tohoto gigantického slona pak naleznete v knize.

Druhou knihou je Zoorigami francouzkého umělce Didiera Boursina. I tato kniha je nabitá autorskými počiny, nicméně jejich zpracování nás vrací do minulého století. Hojné nastřihávání a vytváření třínohých zvířat už není v současné době moc vidět. Není ale radno tyto postupy zatracovat, neboť všichni víme, že třínohý stolek stojí lépe než čtyřnohý, a navíc některé nástřihy jsou velice trikové. Zmiňme opět model slona, kdy se ocas prostrkuje zkrz naříznutou díru. Excelentní finta!

Nové obrázky naleznete v nově vzniklé sekci Origami knihy a pak např. v galerii Ostatní skládanky v osobní galerii Radima Cibulky.

This entry was posted in Novinky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář