Květy podle Momotaniho

Jednou z hlavních osvětových činností ČOS je pořádání výstav. Vždy jsme se snažili vystavovat origami formou ucelených kompozic, často tematicky zaměřených. Je tomu tak i letos v rámci výstavy Japonské inspirace v Národním zemědělském muzeu Valtice, na které ČOS opět představila několik nových kompozic, vzhledem k zaměření muzea (muzeum vinařství, zahradnictví a životního prostředí) pojatých zahradnicky. Dnes si představíme květinové vazby podle Jošihide Momotaniho.

Jošihide Momotani je proslulý a velmi plodný japonský tvůrce origami kompozic, neboť jeho modely náležitě vyniknou až při sestavování vkusných tematických celků a jsou jejich nedílnou součástí. Skládat jeho modely není snadné a stejně nesnadné je vytvářet z nich komponované celky, už pro značné množství potřebných kusů. Proto nepřekvapí, že květinové vazby představené ve Valtickém muzeu jsou dílem kolektivním: květy a listy poskládali pod vedením Radima Cibulky členové ČOS na několika společných dílnách; samotné vazačství jsme ponechali na místních odbornících (a vyplatilo se!), vždyť v oblasti Lednicko-Valtického areálu je silně zastoupeno zahradnické školství. Více než tři Momotaniovské vazby se nám během půl roku připravit nepodařilo.

Lilie (Lilium japonicum)

Japonská lilie má bělavé květy s výrazně červenými, nápadnými prašníky a má, jako všechny lilie dvě řady po třech okvětních plátcích (dohromady tedy šest). Na fotografiích je zřejmé, že květy origami lilií mají okvětní plátky pouze čtyři, ale že dobře vystihují jejich tvar a hlavně že dobře vystihují celkový tvar květu.

Jednotlivé květy jsou vytvořeny ze čtverce (proto jen čtyři okvětní plátky), už tak jsou dosti složité a obtížné na skládání, a proto zdaleka ne všechny skládané květy mohly být použity na výstavě a některé pokusy skončily dokonce v koši; přidání dalších dvou plátků by práci ještě ztížilo. Ostatně tupé opisování ze skutečnosti jde proti duchu origami. Všimněte si také, že pan Momotani neopomněl vytvořit květ polorozvitý, jak ho můžeme vidět u živých lilií. Na květy jsme zvolili nádherný ruční papír shiramine, tyčinky jsou vyskládány vždy ze tří proužků morušového papíru a pro jistotu do květů vlepeny. Listy jsou z obyčejného japonského origami papíru sytě zelené barvy (single color kami).

Kosatec (Iris kaempferi)

Japonský kosatec Kaempferův má zajímavý tvar květu, který skládanka podle Momotaniho velmi dobře vystihuje, je bohatě prošlechtěn do mnoha odrůd a ovšem má menší květy; pro větší účinek jsme vytvořili origami květy v nadživotní velikosti.

Skládanka opět není úplně snadná, což je dobře vidět na výsledku: všimněte si, že snad dva květy nejsou stejné. Naštěstí ani skutečný kosatec Kaempferův nevyniká tvarovou jednotností. Použit byl japonský krepový papír v pestré škále barev a jistě není bez zajímavosti, že se květ skládá z rovnostranného trojúhelníku. Listy jsou složeny z pruhů zeleného papíru v kancelářské kvalitě.

Karafiát (Dianthus caryophyllus)

Velkokvěté karafiáty patří k největším úspěchům starých zahradníků a nic na tom nemění známá skutečnost, že rudý karafiát je u nás spojován především se soudružskými oslavami MDŽ z dob minulých. Jinak se jedná o květ krásný, vonný a trvanlivý a protože zajímavou origami verzi zařadil do své knížky také pan Momotani, rozhodli jsme se nějaké origami karafiáty též poskládat.

Květ karafiátu, vystavený ve Valticích je zářným příkladem klamavého dojmu, který některá origami vyvolávají v obyčejných lidech. Jsem přesvědčen, a jistě nikoli neprávem, že si většina návštěvníků spojí tyto květy s růžemi z krepového papíru, dobře známými z pouťových střelnic, což je poněkud nešťastné, neboť zručná vazačka vytvoří krepovou růži během několika vteřin, zato s origami karafiátem by si těžko poradila a i kdyby, určitě by se s ním mořila kdoví kolik desítek minut. Zde opět neplatí otřepané: „To je z papíru, to si mohu složit doma.“ Tento květ si každý doma složit nemůže, neboť by to zkrátka nesvedl a to se prosím jedná ze tří námi představených origami květů o ten nejjednodušší. Je také vhodné zdůraznit, že ani zkušený origamista neposkládá origami karafiát nikterak rychle. Každý květ je složen ze dvou čtverců volně na sebe položených, vybrán byl osvědčený morušový papír se zlatými vlákénky.

This entry was posted in Expozice, Novinky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář