Pozvánka: Origami výstava v Blovicích

Muzeum Jižního Plzeňska v Blovicích ve spolupráci s Českou origami společností připravilo výstavu origami. Kurátorem opět byl a celou výstavu sestavil Ondřej Cibulka. Výstava je tentokráte pojata trochu jinak, pojďme si říct, co návštěvníky v muzeu čeká.

Výstava je podstatně ovlivněná uspořádáním Mezinárodního origami setkání v době otevření výstavy. Na setkání totiž přijeli dva významní hosté, Mijuki Kawamurová a Kay Kraschewski, a oba zapůjčili své modely na výstavu. Ovšem originálních modelů ze zahraničí je na výstavě mnohem více.

Vedle originálních modelů Josepha Wu, které již byly vidět jinde, se nově podařilo získat modely italského origamisty Federica Scalambry a Hoang Tien Quyeta z Vietnamu. Také jsou vystaveny originální modely Giang Dinha z USA, původem ovšem také z Vietnamu, Davida Brilla z Velké Británie a nesmíme zapomenout na dvě perly – originální modely, které v r. 1986 složil sám Akira Jošizawa pro Miladu Bláhovou při jeho návštěvě České republiky.

Zbylo ale také místo pro tuzemské modely, i když tentokrát je přehlídka českých origamistů pojata neobvykle. Jednotlivé expozice jsou vlastně kompaktní celky, nikoliv přehlídka modelů, jak jsme byli dosud zvyklí. Vystavena je tedy Mayská pyramida od Ondřeje Cibulky, Kawasakiho Galaktický express 666 Evžena Duba, diplocaulus Petra Stuchlého jako dokonalý příklad autorského origami a expozice Devonského podmořského korálového útesu, který známe z Berouna, ale v novém sametovém hávu.

Zastoupeno je tedy nejen autorské a interpretační origami, ale také kombinace obou typů. Ke stavbě pyramidy jsou totiž použité moduly Tomoko Fuse, ale samotnou konstrukci navrhl a realizoval Ondřej Cibulka.

Z dostupných ohlasů je výstava hodnocena velice pozitivně a jistě stojí za to, vypravit se na výlet na zámek Hradiště v Blovicích do místního muzea a výstavu si prohlédnout. Zatím je na to stále dost času, výstava končí začátkem ledna. Těšíme se na vaši návštěvu!

Použité fotografie pořídil František Grebeníček.

This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář