Dny japonské kultury Harfa

JapanFair_Harfa_01Hlavní město Praha je doslova prošpikována velkými obchodními domy, dnes zvanými nákupní galerie, neboť se většinou jedná o velké zastřešené prostory spojující několik pater dohromady, po jejichž stranách se na galeriích nacházejí jednotlivé obchody. Tento značný jalový prostor svádí k smysluplnému využití a proto mnohá obchodní centra pořádají oblíbené kulturní akce: výstavy, trhy, vystoupení umělců, firemní prezentace, umělecké instalace apod. Tak například Galerie Harfa pořádala o víkendu 8. a 9. března 2014 (čili cirka před rokem, zavzpomínejme) tzv. Japan Fair neboli Japonský trh.

Tento „Japonský trh“ sestával jednak z prodejních stánků s japonským zbožím (čaje, saké, různé pochutiny, keramika, ale také origami papíry z našeho obchodu) a dále z kulturního programu na pódiu. Zaujalo hlavně oblíbené divadlo Kjógen, Ondřej Cibulka přispěl velkoformátovým skládáním ze čtverce o hraně 1,5 m, když názorně ukázal, že tradiční krabička masu udrží tvar i v této nemalé velikosti. Zdálo by se, že akce nepřekročí obvyklý rámec, ale nebylo tomu tak. Došlo totiž ke zcela nečekané události.

2014_japan_fair_galerie_harfa_04Pohled do minulosti

Abychom však osvětlili, čím byla tato událost tak výjimečná, musíme se nejprve ponořit do nedávné minulosti. Dnes je origami v módě, v obchodech a hlavně na internetu lze sehnat spoustu knih a návodů, ale před rokem 1990 v tehdejším Československu bylo všechno jinak. Origami se říkalo papírové skládačky a byla to vpravdě lidová, z člověka na člověka osobně předávaná zábava. Dnes již něco nepředstavitelného. Písemností bylo poskrovnu, jednou za desetiletí vyšla nějaká útlá knížečka, dnes antikvární rarita, občas se objevil návod v časopise, např., v ABC a pak se to stalo.

V Haló novinách, nedělní příloze hlavního deníku jediné strany a vlády, tehdy všudypřítomného Rudého práva, se objevilo okénko s jednoduchými návody, které kreslila a stručným úvodem o origami doprovodila paní Setsuko Fialová. A tak bylo origami objeveno pro široké masy pracujících. Tedy pro bratry Cibulkovy určitě. Už jen to jméno vonící nedostupnými, a v té době obzvláště!, dálkami. Návody byly, vzhledem k požadované stručnosti leckdy složitými hádankami, naše matka nepovažovala tuto neužitečnou zábavu za podstatnou, takže nám noviny někdy vyhodila dříve, než jsme se k návodu dostali, ale i tak se nám podařilo nahromadit slušnou sbírku a s těmito prostými skládankami udivujeme občas ještě i dnes. A to zvláštní japonsko-české jméno jsme si zapamatovali, to přece musí zaujmout každého.

Zjevení na japonském trhu

Vedle velkoformátového skládání na pódiu či skládání senba tsuru – tisíce jeřábů – s návštěvníky akce probíhal také prodej origami papírů na našem stánku. Tu se u stánku zastavila japonsky vyhlížející postarší paní, koupila si knihu Origami a jen tak mimochodem se zmínila, že kdysi dávno za socialismu uveřejnila několik návodů v novinách, že dnes mají s manželem Muzeum hraček v Benátkách nad Jizerou. Protože Ondřej Cibulka již dříve využil internet k pátrání po paní Setsuko Fialové, věděl, že nyní působí v tomto muzeu hraček působí. Okamžitě bylo jasné, že před námi stojí Setsuko Fialová.

2014_japan_fair_galerie_harfa_16Opravdu jsme neměli daleko k mdlobám. Bájná postava, která nás přivedla k origami, paní Setsuko Fialová stojí před námi. Je to možné? Podle fotografie ano. Již zakoupená kniha putovala z tašky zpět na pult, bylo totiž nutné dopsat věnování autora a také ukázat paní Setsuko, že je v ní uveřejněno jedno z jejích dávných origami (kohout), což ji viditelně potěšilo. Neměla však již příliš času nazbyt a tak nás pouze pozvala do Muzea hraček. I tak v nás toto krátké setkání zanechalo nesmazatelnou stopu.

Nezapomeňte si prohlédnout galerii fotografií z akce. Příjemnou zábavu!

This entry was posted in Novinky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář