Origami – Skládačky z papíru

obálka_origami-skladacky-z-papíruVydalo Nakladatelství SUN

ISBN: 978-80-7371-576-2

Rok vydání: 2013 (dotisk 2014)

Říčanské nakladatelství SUN přeložilo a vydalo původně španělskou knihu Origami – Manualidades de papiroflexia nakladatelství Susaeta. Rozměrná kniha v kroužkové vazbě zaujme líbivým vzhledem založeným na přemíře barev a velkých obrázcích.

Obsahuje asi 52 modelů malé až střední obtížnosti a to jak puristických, tak modulárních či s použitím nástřihů. Je zde uveřejněna řada modelů předních autorů, avšak patrně aby se vydavatelé vyhnuli problémům s autorskými právy, jsou jejich modely často lehce pozměněny, ne však natolik, aby nebylo autorství na první pohled patrné. Najdeme zde tedy masku ďábla Kunihiko Kasahary, vílu Davida Brilla, curldamu holandského autora, kohouta Florence Temkové, motýla Michaela G. LaFosse, míček Fumiaki Kawahaty atd.

Kniha obsahuje řadu velmi pěkných modelů, vedle autorských též některé tradiční, například starou známou lodičku z obdelníku, ovšem nepochopitelně nazvanou parníček. Vyloženě nepovedených modelů je opravdu málo, nejhůře dopadl asi sob.

Návody jsou ovšem otřesné a právě tento druh knih vyvolává v lidech klamnou představu, že origami je něco obtížného a těžkého. Ano, poskládat nějaký model z této knihy přestavuje tvrdý oříšek jak pro zkušeného, tak i pro nezkušeného origamistu. Místo osvědčeného Jošizawovského způsobu zakreslení je zvolen nesmyslný a značně matoucí způsob zpětného zobrazení kroku (na jednotlivém obrázku není zobrazeno, co máme udělat v dalším kroku, ale co jsme měli udělat v kroku předcházejícím), navíc s četnými nedůslednostmi a chybami. Výsledkem je místo radosti ze skládání tvrdá dřina a leckdy i neúspěch.

Českému nakladateli je tato skutečnost zjevně lhostejná, nikdo z redaktorů si z ní něco složit jistě nezkusil a náklad se díky líbivému vzhledu i tak dobře rozprodává. Kniha tudíž vhodně doplňuje dlouhou řadu českých překladů podprůměrných knih, u nás vydávaných s neutuchající pravidelností od devadesátých let dvacátého století dodnes.

K recenzi je připojena galerie několika modelů, pokud knihu vlastníte a bude se vám zdát, že některé z nich se jen vzdáleně podobají předloze z knihy je tomu tak proto, že nejasné návody byly nahrazeny vlastní tvořivostí. Což vřele doporučujeme.

This entry was posted in Novinky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář