Rozmačknutí

S trochou nadsázky můžeme říci, že sklad hřbet vlastně neexistuje. Jeho skutečný výnam se projeví až při dalších technikách. První z nich, která vyznačování hřbetu pomocí čerchované čáry využívá, je technika rozmačknutí.

Rozmačknutí je operace, kdy se chlopeň nebo kapsa rozevře a zvrchu rozmačkne. Malá plná šipka bez čáry vyjadřuje rozmačknutí a je doplněna zobrazenými sklady: Skladem údolí u paty chlopně a hřbetem v místě, kde se papír rozevře a vytvoří nový sklad. Zde právě slouží hřbet jako významná pomůcka pro zobrazení a pochopení prováděného rozmačknutí.

Umístění hřbetu je obvykle možné připravit pomocí tvz. pomocných skladů, jak je vyznačeno v diagramu na prvním obrázku. V samotných diagramech se tyto kroky ovšem často nekreslí, aby se uspořilo trochu drahoceného místa. Je pak na samotném origamistovi, aby posoudil, zda si bude pomocné sklady dělat či nikoliv. Pro začátečníky je to vhodné, zručnější už obvykle pomocné sklady nepotřebují.

Při zobrazování rozmačknutí se také často vyskytuje další doprovodná šipka. Tato šipka je také bez čáry a je otevřená. Ukazuje ze strany dovnitř kapsy a vyjadřuje, že se má kapsa rozevřít.

This entry was posted in Čtení návodů, Novinky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář