Výstava origami v Plzni

Je možné, že jste se již doslechli o té velké události, která udělá jistě velikou radost všem příznivcům origami a nejen jim. Nyní je již nejvyšší čas vše potvrdit nebo vyvrátit. Ano, je to tak, Ondřej Cibulka skutečně připravuje velkou výstavu origami! Pojďme se blíže podívat, co vás čeká.

Město Plzeň letos slaví 20. výročí partnerství s městem Takasaki a rozhodlo se na oslavu uspořádat Dny japonské kultury. Protože origami je nedílnou součástí japonské kultury, nesmí na takovém festivalu chybět. Proto Ondřej Cibulka zajišťuje několik dílen pro děti i dospělé, přednášky pro střední uměleckou školu Zámeček a Ústav designu a především velkou výstavu.

Ve středu 25. srpna 2010 se otevírá výstava origami „Složit se dá cokoli“ v Univerzitní galerii v Plzni v Jungmannově ulici. Výstava potrvá do 15. září.

Výstava skutečně představí prakticky vše, co moderní, ale i tradiční origami může nabídnout. Výstava v tomto rozsahu a kvalitě ještě nikdy v naší republice neproběhla a pravděpodobně ani ve střední Evropě (resp. je hned za slavnou výstavou Masters of origami v Hangáru 7).

Opravdu si můžeme dovolit tato velká slova? Posuďte sami, co naše výstava nabídne:

Hvězdné obsazení

Pokud ještě neznáte Davida Brilla, jeho roli ve světě origami a jeho knihu Brilliant origami, máte co dohánět. David Brill je jedním z nejvýznamějších origamistů díky jeho výraznému uměleckému pohledu, který silně kontrastuje se současným technickým moderním origami. Podařilo se nám na výstavu získat několik modelů, které osobně skládal!

Víte, kdo se přihlásil do polské soutěže Hledáme talenty? Jedinečný a po celém světě uznávaný specialista na čarování z čarovců Artur Biernacki. Artur běžně skládá věci, které nikdo jiný na světě nedokáže. Žádný čarovec pro něj není neřešitelný a pokaždé ohromuje svou rychlostí a přesností. Artur nám laskavě zapůjčil dva velice vzácné a ceněné modely – Ryu zina od Kamiyi Satošiho a klauna od Miyamota Chuyi. Klauna podle posledních zpráv zatím na světě složili jen dva lidé. Artur a Miyamoto. Navíc nám Artur zapůjčil i několik modelů, které vymyslel. Nepřehlédněte koalu v pyžamu.

Giang Dinh, vietnamský origamista žijící v USA, rozdělil svět origami na dva tábory. Jedni tvrdí, že tvorba Gianga Dinha nemá s origami už nic společného, druzí tvrdí opak. Neměnným faktem ale zůstává, že jeho práce je strhující svou elegancí, oblými tvary a vysokou estetikou. Nikdo jiný na světě nedokáže vtisknout papíru tak silné drama, náladu, emoce a pohyb. Giang Dinh nám přislíbil zapůjčit několik modelů ze své osobní sbírky.

Dalšími zahraničními hosty na naší výstavě jsou manželé Burczykovi a Kay Kraschewski. Burczykovi jsou specialisté na zakroucenou kusudamu, nikdo na světě se jim v tomto ohledu nevyrovná. Vydali dokonce na toto téma již několik knih. Kay se naproti tomu specializuje na masky ať už jde o tradiční japonské masky od Tomoko Fuseové či Sejdžiho Nišikawy zobrazující japonské bůžky a skřítky, či tvarované tváře podle Erica Joisela. Také vytvořil několik vlastních modelů a dva z nich, ledňáčka a geišu, nám zapůjčil (vedle zmiňovaných masek).

Z našich luhů a hájů

Čeští origamisté ovšem rozhodně nezůstávají pozadu a nenechají se zahanbit. Bude tedy k vidění přehlídka skutečného mistrovství – ať už mistrovství ve skládání či v trpělivosti. Modulární obří labuť z téměř dvou tisíců jednotek od žáka střední školy, origami motýli v dřevěných krabicích k nerozenání od skutečných, průvod pravěkých příšer známého japonského origamisty Fumiakiho Kawahaty, tři kompletní kostry nejznámějších dinosaurů, neuvěřitelné a neuvěřitelně malé mozaiky od 13. letého mladíka, modulární ďábelská maska, multimodulární krychle, origami šperky, geometrické útvary…

Nejvýznamější česká origamistka Míťa Bláhová se představí svými proslulými origami obrázky a také vám nad hlavami budou létat její papoušci. František Grebeníček předství origami Betlém a africkou savanu, Ondřej Cibulka pak letiště Smolensk a ukázku některých jeho reklamních prací. K dispozici také bude velká TV obrazovka, kde si budete moci prohlédnout fotografie dalších modelů a některá origami videa. Na malém stolku si budete moci vyzkoušet, co to origami vlastně je.

Bonbónek na závěr

Na této výstavě budou s největší pravděpodobností k vidění dva modely, které skládal sám vlastníma rukama Akira Jošizawa!

Setkání origamistů

Pokud přemýšlíte, jestli na výstavu jet nebo ne, protože jste třeba z daleka, možná vám pomůžeme v rozhodování: Rozhodli jsme se uspořádat malé setkání origamistů v sobotu 11. září. Jako zvláštní zahraniční host přijede Kay Kraschewski a ukáže nám, jak skládat masky od Tomoko Fuseové. Další dílnu bude mít Ondřej Cibulka s povídáním o principech origami a pokud přijede i Míťa, jistě nám ukáže nějakou novinku ze své dílny. Budeme si samozřejmě také povídat o výstavě, na kterou se půjdeme společně podívat a prostě skládat.

Pokud máte zájem účastnit se našeho setkání, pro registraci a další informace nás prosím kontaktujte na emailu info at origamido.cz . Abyste neměli starosti s cestou, zajistíme pro vás i ubytování.

Shrnutí

  • výstava: 25.8. až 15.9., Univerzitní galerie Plzeň, Jungmannova ulice
  • setkání origamistů: 11.9., registrace, ubytování a bližší informace přes kontaktní formulář
This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář