Hračkobraní 2011

zámek Kamenice nad Lipou

Kamenice nad Lipou leží na půli cesty z Tábora do Jihlavy. Tamní zámek sloužil více než půl století jako dětská ozdravovna a také se tam v letech 1939 – 1943 nacházela Státní hračkářská cvičná dílna, která náležela pod Školský ústav pro domácký průmysl v Praze. Po dlouhá desetiletí je tedy spjat s dětmi a hračkami. V roce 2006 zámek navázal na svou tradici a zahájil nový vztah k hračkám – proběhl první ročník Hračkobraní.

pan Jedlička při výrobě dřevěných hraček

Hračkobraní je prázdninově pohodový festival pro celou rodinu na zámku v Kamenici nad Lipou, který svým účastníkům a návštěvníkům nabízí přehlídku hraček, výrobců či návrhářů hraček z přírodního materiálu.

výstava hraček značky Správná hračka

Cílem je propagace českých autorských hraček z přírodního materiálu, prezentace těchto specifických hraček nejširší veřejnosti. Se snahou ukázat alternativu k hračkám, které jsou běžně k dostání v síti hračkářských obchodů. Ukázat ji jako zajímavou, aktuální, vtipnou a konkurenceschopnou alternativu. Zároveň v neposlední řadě propagace značky – Správná hračka – vybráno odborníky, která je udělována každoročně v rámci Salónu hraček pořádaného Asociací předškolní výchovy.

dílna slámování

Letošní ročník Hračkobraní probíhá od 13. – 17. července 2011 (tj. ode dneška) a v rámci doprovodného kulturního programu může návštěvník od středy  až do neděle na zámku i v zámecké zahradě navštívit  hračkářský trh s dílnami, dětskou hernu. V tvůrčích dílnách mohou návštěvníci rozvíjet svou fantazii, při Hračkohraní mohou prověřit svou fyzickou kondici. Nebudou chybět pohádky, vystoupení kejklířů a pochopitelně origami.

dílna origami

Hlavní slovo při skládání origami po celou dobu festivalu bude mít Josef Sova, výborný origamista, který se zaměřil na sbírání různých origami sov. Jistě vám tam nějakou naučí. V neděli se tam také přijedu podívat a budeme sovy skládat spolu. Ale také letadla, koníky, vrtulky a pod.

Těšíme se na vaši návštěvu!

Ondřej Cibulka

This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář