reportáž: Šachy Czech open 2011

Czech open Pardubice 2011

Šachy?! Jakou spojitost má origami s mezinárodním šachovým turnajem? Pochopitelně mimo desítek možností, jak složit z papíru šachovnici nebo šachové figurky. Spojistost se objevila docela nedávno: seznámil jsem se s Jaroslavem Flejberkem, o kterém jsem slyšel legendy už v době, kdy jsem působil v Mense. A právě pan Flejberk tento turnaj pořádá.

Občas se některý z těch tří tisíc zoufalých hráčů potřebuje trochu občerstvit jinou činností. Proč mu nenabídnout origami? V sobotu 16. července jsem se tedy vydal do Pardubic, do místní ČEZ areny a nenápadně se vmísil mezi ostatní stánkaře. Jakmile za mnou zaklaply dveře do sálu, okamžitě mě rozbolela hlava, tak hustá byla v hale inteligence. Člověku se až boule dělaly…

turnaj ve skládání Rubikovy kostky

Polovinu haly obsadili šachisté. Pořádný mezinárodní turnaj zabere celé tři týdny. Celé tři týdny šachového zápolení, neuvěřitelné! Probíhal zde i mezinárodní turnaj ve skládání Rubikovy kostky. Složit Rubikovu kostku umí každý, takže soutěž je rychlostní nebo pamětní – zde se kostka skládá poslepu. Nejprve se ale hráč podívá, jak jsou barvy rozmístěné, takže je to vlastně hra paměti, než umění skládání kostky.

vrhcáby

Další turnaje byly ve vrchcábech, v bridži, v go, ve všem, co vás napadne. Mohli jste skládat hlavolamy, hrát si na hrdiny, pokémony, poznávat nové hry i těch nejšílenějších konceptů. A také skládat origami. Jako novinka na akci působilo origami možná nezvykle, i tak se objevilo spousta zájemců a skládalo se celý den. Jedné výpravě z Polska se líbilo moje tričko ze setkání v Kazimierzu, skládat se ale neodhodlali, zrovna jim probíhal turnaj ve skládání Rubikovy kostky.

Na příští ročník jistě připravím nějaké šachové figurky a šachovnice. Ty od Josepha Wu jsou docela jednoduché, také jsem je jeden čas uměl zpaměti. Nezapomeňte se podívat na fotografie v galerii.

 

This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář