Výstava Letohrad

Česká origami společnost připravila pro rok 2012 hned několik výstav origami, ta první se uskutečnila v muzeu v Letohradě od 9. ledna do 3. března 2012. Letohrad, dříve nazývaný Kyšperk, je pěkné historické městečko se zámkem v romantické krajině Podorličí a proto se návštěva výstavy mohla pojmout  jako celodenní výlet a origami spojit s prohlídkou místních četných pamětihodností.

unikátní štuková výzdoba

Celé náměstí, kde se také nalézá budova muzea, je obroubeno podloubím a fasády domů nezapřou svůj původ v baroku, což dokládá také honosný kostel sv. Václava s úchvatnou a jen zřídka vídanou štukovou výzdobou. Na náměstí je dále pěkný morový sloup, byť zdaleka ne tak vznosný, jako třeba v Poličce. K zámku přiléhá lehce zanedbaný park v anglickém slohu s romantickými stavbami, např. umělou jeskyní s rusalkou v sudu, nebo s nově postavenou novodobou voliérou s papoušky. Navíc, stranou náměstí ještě stojí mohutný hospodářský dvůr s Muzeem řemesel a dobrou restaurací. Naopak,  zámeckou restauraci si dovolujeme lehce nedoporučit.

Petr Stuchlý: megalograptus

Ačkoliv byla výstava malá prostorem, osmělujeme se prohlásit, že se nám na tuto malou plochu podařilo umístit reprezentativní kolekci modelů a instalací. Jako vždy byla k vidění spousta úžasných výtvorů předních origamistů: vybrané autorské modely Petra Stuchlého, krásný medvěd Maďara Josefa Zebeho, kterého tento model proslavil ve světě, průřez tvorbou českých autorů origami (zastoupeni jsou, kromě již zmíněného světově proslulého Petra Stuchlého, paní Míťa Bláhová, František Grebeníček, Ondřej Cibulka a také Evžen Dub), nejlepší výtvory Slováka Romana Kužliaka a dále množství skládanek umně vytvořených podle návodů světových autorů, z nichž můžeme jmenovat Japonce Kasaharu a Kawasakiho, Američany Langa a Montrolla, nebo třeba Rusa Jermakova.

Mirek Mrajca: velké modely

Výstavu navštívilo několik školních výprav a tak doufáme, že se nám takto do budoucna podařilo získat pro origami nové zájemce,  třeba při prohlížení vitríny s výtvory mladého origamisty Mirka Mrajci, který výborně skládá modely často na internetu propírané a obdivované origamistickou mládeží z celého světa. Doporučujeme podívat se také do galerie, kde jsou vyfotografovány v podstatě všechny vystavené modely a v popiscích jsou uvedena další jména, na která nám v článku nezbylo místo (aby nikdo nepřišel zkrátka). (odkaz do galerie)

This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář