Reportáž: Setkání origamistů v Berouně

O víkendu 27. a 28. dubna 2012 proběhlo setkání origamistů při velké výstavě origami v Muzeu Českého krasu v Berouně. Pojďme se blíže podívat, jak to proběho a dopadlo.

Celá akce byla rozdělena do několika částí. Především po celou sobotu probíhala v budově muzea veřejná dílna. Dopoledne se skládali netopýři, kteří mají momentálně kolonii na schodišti muzea. Model je od Michaela LaFosse a s trochou pomoci zkušeného origamisty ho zvládne každý. Můžete si ho také zkusit, návod na jeho složení je volně k dispozici na internetu, stačí vyhledat happy good luck bat.

Proběhlo také skládání pro origamisty, kam neměli přístup začátečníci z řad veřejnosti (tj. lidé, kteří neumí ani přeložit dokument do obálky), takže bylo konečně možné skládat pokročilé věci a vůbec se prostě bavit jako origamisti. Skládaly se modely od Romana Kružliaka (labuť), Radima Cibulky (jablovec) a Vojta Drnek učil skládat šestiúhelníkovou mozaiku.

Po obědě pak následovala komentovaná prohlídka výstavy. Oproti minulé prohlídce byl zájem mnohem vyšší (o několik desítek lidí) a byla jistě i zajímavější, neboť se výkladu zhostil nejen kurátor výstavy Ondřej Cibulka, ale i její spolutvůrce Radim Cibulka. Poctivě se prošla celá výstava každá expozice byla do podrobností vysvětlena. V závěru to již znamenalo značný úbytek posluchačů, neboť jde přece jen o největší výstavu v ČR a bylo to poněkud dlouhé a únavné.

Po večeři se origamisté sešli ve společenské místnosti penzionu, který si honosně říká hotel, a pustili se do velkého volného skládání. Opět přišla na přetřes Polova labuť, protože ji někteří neskládali dopolodne a jiní si ji chtěli zopakovat. Navíc jde o skvělý model. Zjistili jsme, že se Polo na svou hodinu připravil a bylo to znát. Už jsem pár origamistických seminářů zažil, ale Polo byl připraven nejméně o třídu lépe než kdokoliv jiný. Myslím, že by mohl dělat lekce v učení origami.

Druhý den byl pak celodenní výlet do Koněpruských jeskyň a na lokality. Lokalitou se myslí místo, kde lze najít zkamenělinu. Nejprve jsme pod vedením zkušeného paleontologa ze společnosti pro paleontologii Palaia zašli do Houbova lomu hned pod jeskyněmi. Tam jsme našli bezpočet ramenonožců a mechovek, také části schránek hlavonožců a nakonec i trilobita – i s očima! Následně se mladí a progresivní origamisté vydali na lokalitu Kosov – vzdušnou čarou, trní-netrní, sráz-nesráz. Zde jsme nalezli další spoustu ramenonožců a také trilobity, kteří se zde povalují skutečně v hromadách.

Večer se opět skládalo do umdlení. V pondělí ti nejvytrvalejší vyrazili do Císařské rokle, ostatní se rozjeli do domovů. Nezapomeňte se podívat na kompletní fotogalerii z celé akce. Na lokalitách se nefotilo, protože byly extrémně prašné.

 

This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář