Ohlédnutí: Výstava origami v Letohrádku Brno

Před pár dny skončila výstava v Letohrádku Mitrovských v Brně, kterou navštívilo přes tři tisíce návštěvníků. Pojďme si tedy připomenout, co zajímavého bylo k vidění. Připravili jsme pro vás galerii fotografií z instalace výstavy, exponáty tudíž nejsou zakryté skleněnými poklopy a některé expozice nejsou úplně dokončené (např. u krápníků chybí netopýři).

 Stálice

Oblíbené instalace rádi vystavujeme, proto i v Letohrádku Mitrovských bylo možné vidět Velrybolov, Beskydy a Genezi žáby od Evžena Duba. Tisícihlavé stádo ovcí se tentokráte smrsklo jen na několik kusů, o to více ale vynikne kouzlo ručního papíru, ze kterého jsou složené.

Mezi stálice patří také práce Milady Bláhové, zde konkrétně jsme vybrali dvě – Trh a Hračkářství. Jsou velice oblíbené a rádi vzpomínáme, jak se u nich zastavil sám David Brill na mezinárodním setkání v Maďarsku. Z práce Františka Grebeníčka jsme vybrali autorské modely, abychom ukázali, že v české kotlince nejsme pozadu. Z koster Radka Herinka jsme museli vybrat jen jednu kvůli nedostatku prostoru a vybrali jsme kostru brachiosaura – je největší, dominantní a každého zaujme.

Nová řešení

Snažíme se stále vylepšovat způsob, jakým jednotlivé modely nebo soubory modelů vystavovat. Některé instalace jsme na této výstavě pojali novátorsky a někdy možná odvážně. Jedná se především o Pouliční scénu, kde jsme použili modely Erica Joisela interpretované Radkem Herinkem na kolorované podložce vyrobené Luďkem Šindelářem. Nesmíme opomenout zcela vyjímečné vystavení vyjímečného modelu Názghúla od Jasona Ku, který interpretoval Miroslav Mrajca – zcela samostatně.

 Prostorné expozice

Výstava v Letohrádku Mitrovských byla vyjímečná, protože bylo možné instalovat prostorově náročné expozice. Jedná se o dvě – Krápníky a Vojenské letiště Smolensk. Na výstavě v Berouně byla vynikající krápníková jeskyně, ale nebylo možné tam umístit všechny krápníky. Takový prostor dostaly až zde a rozhodně to stálo za to. I Letiště je velice náročné na prostor a obvykle je nezbytné počet umístěných prvků redukovat. V Letohrádku Mitrovských to nebylo nutné a po dlouhých letech se opět mohlo ukázat v celé kráse.

 Exkluzivní zboží

Na každou výstavu se snažíme připravit něco nového, zajímavého, exkluzivního. V Letohrádku jsme vystavili koně, kterého skládal sám David Brill, spolu s pagodou od Sipho Mabony v interpretaci rumunského origamisty Ene Nicolae. Dlouhodobě máme do České republiky zapůjčený soubor originálních modelů Josepha Wu, proto i v Brně bylo možné jeho skvělé modely shlédnout. Exkluzivní novinkou zde byla výstava originálních mozaiek z dílny Dagmar Ševerové, které byly velice úspěšné a mnohokrát citované v tisku.

Všechny fotografie nalezete v galerii Letohrádek Brno 2012. Můžete se také podívat na reportáž ČT24. Příjemnou zábavu!

This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář