Křest origami knihy

Česká knihkupectví jsou v zásadě plná knih s tématikou origami. V drtivé většině se ale jedná o překlady zahraničních publikací s různou kvalitou obsahu, zpracování a, koneckonců, i překladu. Pokud jde o ryze českou knihu, jde spíše o hobby knihu představující výtvarnou techniku pro děti nebo různé dekorace do domácnosti. Původní česká origami kniha v moderním duchu u nás dosud nevyšla. Jak dlouho na takovou knihu budeme ještě čekat? Najde se někdo odvážný, kdo se pustí do takto složitého projektu?

Na festivalu japonské kultury Japonský den – Kaizen o víkendu 5. a 6. října 2013 proběhne mj. slavnostní křest první původní české moderní origami knihy. Autorem je Ondřej Cibulka a my nyní můžeme krátce nahlédnout dovnitř, co nás čeká a nač se můžeme těšit.

Kniha je pojata odlišně i ve světovém měřítku. Pokud se čtenář chce naučit číst origami návody, kniha by mu měla dobře posloužit stejně jako slabikář, protože v prvních dvou kapitolách je pečlivě a detailně vysvětlen každý symbol a každá technika, které se v origami návodech vyskytuje a používá. U každého symbolu i techniky jsou hned skutečné modely, na kterých je možné si čtení návodů procvičit. Navíc složitost modelů přibývá postupně s přibývajícími symboly, takže se začínající origamista nemůže dostat do potíží.

Zvláštností knihy je také její obsah, neboť neobsahuje, až na výjimky, do nekonečna omílané a notoricky známé tradiční modely. Kniha ale také neobsahuje výhradně autorské modely Ondřeje Cibulky, i když ty jeho vlastní rozhodně převažují. Jedná se o zajímavou kolekci modelů z celého světa. Českou republiku reprezentují snad všichni tvořivý origamisté od zakladatele českého origami Františka Grebeníčka, přes staré a ostřílené bardy, mezi něž bezpochyby patří Míťa Bláhová, až k nastupující generaci origamistů zastoupené Vojtou Drnkem a Miroslavem Mrajcou. Nechybí ani zřejmě nejjednodušší model největší české origami hvězdy – Petra Stuchlého. Ovšem nečekejte žádného prehistorického členovce…

Punc světovosti ovšem knize dodávají příspěvky origamistů ze zahraničí. Mezi několika mladými a nadějnými origamisty jsou také tři velké hvězdy světového origami – Steven Casey z Austrálie (jeho tvorbu můžeme znát např. z Velké knihy origami, která před několika lety u nás vyšla), David Brill z Velké Británie (nejvýznamější britský origamista konce 20. století) a především Joseph Wu z Kanady. Vzhledem k jeho proslulé averzi ke kreslení návodů a komunikačním schopnostem je malým zázrakem, že kniha může nabídnout světovou premiéru návodu k modelu dinosaura od Josepha Wu!

Kniha bude doplněna několika fotografiemi nejen modelů v knize diagramovaných, ale také průřezových tvorbou Ondřeje Cibulky, Míti Bláhové a Petra Stuchlého. Bude mít 144 stran, kroužkovou vazbu a předpokládaná cena bude 299 Kč. Vydavatelem je CPress. Věříme, že na festival Kaizen přijedete a zúčastníte se slavnostího křtu této nové moderní origami knihy. Pro věci znalé na závěr dodáváme, že v knize bude k dispozici návod na kozu…

This entry was posted in Novinky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář