Origami obchod: Lokta papíry – nové zboží

Joseph Wu: sus scrofa, interpretace Ondřej Cibulka

V říjnovém čísle britského origami magazínu z r. 2013 testoval a recenzoval Ilan Garibi nepálské ručně vyráběné lokta papíry. Výsledek nebyl příliš překvapující – lokta papír se prostě pro běžné skládání nehodí. Nemá prakticky žádnou paměť, rýhy nejsou vidět, velice rychle se samovolně rozevírá a rozkládá. Pro lepší manipulaci proto doporučuje např. použití metylcelulózy. Jde zkrátka o papír pro fajnšmekry.

To vše ovšem nesnižuje zájem origamistů o tyto speciální papíry. Dodávají totiž modelům neobvyklou texturu a zvláštní sametový lesk. Navíc se většinou nabízí jako střední nebo velké archy, takže jsou vhodné pro většinu středně komplexních projektů.

Jejich frustrující mizerná paměť se může nakonec ukázat jako výhoda, protože na výsledném modelu prakticky nejsou vidět žádné sklady. To ocení především milovníci mozaiek, i když v jejich případ je exkluzivní vzhled mozaiky vykoupen neskutečnou dřinou při jejím skládání. Nezapomeňte se podívat na testovací model divokého prasete (sus scrofa) od Josepha Wu. V tomto případě je ovšem model vyztužen drátem.

Do našeho obchodu jsme získali několik archů lokta papíru, obvykle od každé barvy jeden. Pouze varianty buvolí kůže, sluneční svit, gulášová polévka a tepané zlato máme ve více kusech. Nezapomeňte si všechny varianty prohlédnout v samostatné sekci Lokta v našem origami obchodě.

This entry was posted in Novinky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář