Origami výstava Víta Masopusta v Olomouci

pevnost-poznaniDo 22. května 2016 je k vidění malá výstavka origami modelů v Pevnosti poznání, v novém výstavním projektu umístěném v Korunní pevnůstce v Olomouci. Ačkoli je uváděna jako adresa ulice 17. listopadu, skutečnou ulicí je Michalské stromořadí a auto se dá zaparkovat na místě. A upřímně, není jednoduché to najít.

Pravý panelVýstavka sestává ze dvou vitrín ve vstupní hale, jde tedy spíše o přehlídku studentské práce než o seriózní výstavu. To ale přece vůbec nevadí, nějak se začít musí. Má to i své výhody, protože díky umístění ve vstupní hale se neplatí vstupné.

Jsou zde vystaveny asi dva tucty slušně složených modelů s čistě anglickými popisky, což překvapuje zvláště u japonských autorů. Tato chyba padá ale spíše na hlavu kurátora výstavního prostoru, který měl věci uvést na pravou míru.

John Montroll - tříhlavý drakNa složených modelech je vidět hodně práce a opakování, což se v dnešní rychlé době moc nevidí. Vít Masopust správně chápe, že mistrovství se dosáhne opakováním stejných věcí a i na vystavených řadách stejných modelů je vidět zlepšování v technice.

Našlo se několik modelů, které nás překvapily. Jde v prví řadě o Eifellovu věž od Robina Glynna, kterou jsme skládali jako děti, dále pak o tříhlavého draka od Johna Montrolla. Kde proboha Vít tyto modely vyhrabal a proč je postavil mezi tu nekončící záplavu rohatých a křídlatých příšer? Asi proto, že má dobrý vkus. Také nás překvapil model říčního draka od Riccarda Foschiho. Je složen z pruhu papíru, od neznámého autora, je pěkný a je z rodu neokoukaných.

Návštěvu výstavky doporučujeme a autorovi přejeme mnoho dalších podobných počinů, příště třeba s pevně danou koncepcí. Nezapomeňte si prohlédnout podrobnou galerii fotografií z výstavy.

This entry was posted in Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář