Reportáž: MOS 2016

Císař Karel IV.Ve dnech 2.-3. října 2016 proběhla již devátá mezinárodní origami konference neboli MOS. Zvláštním hostem byl věhlasný origamista, knihkupec a vydavatel origami literatura Nicolas Terry z Francie. Akce měla navíc speciální téma – oslavu 700. výročí narození císaře Karla IV., proto část výstavy tvořily speciální modely s danou tématikou.

BezdězSamotné konferenci předcházel zvláštní program pro zvláštního hosta. Nejprve tedy prohlídka Prahy: zapůsobila osobní protiteroristická prohlídka na Pražském hradě, oslnila Vrtbovská zahrada, Braunovými sochami i nádherným výhledem, pobavil orloj a na závěr okusil Terry stylové české jídlo, květákové placičky. Následoval výlet po vlastech českých: výstup na Bezděz s výhledem opravdu mimořádným, prohlídka nejzajímavějších částí Kokořínska (Bludiště, Pokličky), nákup českých vín (Francouz!) v Mělníce s výstupem na kostelní věž, kde výhled je srovnatelný s tím bezdězským. Totiž na zoufalý dotaz vyčerpaných průvodců, zda máme na věž vylézt, odpověděl Nicolas zcela neomylně, že určitě ano.

Po návratu do Prahy jsme připravovali výstavu na druhý den, kdy již začínal samotný MOS. Setkání bylo, jak víme, dvoudenní a konalo se v centru kultury Etnomir u stanice metra I.P. Pavlova. Setkání bylo pro tentokrát zpoplatněno, což sice vyloučilo náhodné návštěvníky, na druhé straně nám tato skutečnost umožnila věnovat se pouze origami a nemuseli jsme pro tentokrát vysvětlovat, že skutečně nejsme dětský koutek. Dorazila početná skupina Poláků, ale také origamisté z Maďarska, Slovenska a samozřejmě z Francie.

Detail na křídleZákladem programu byly pochopitelně dílny, probíhající souběžně na dvou místech, k vidění byla výstavka, zaujala též přednáška Jiřího Přibyla. Ačkoli nebyla letos vyhlášena soutěž k orientálnímu roku Opice, našli se dva hrdinové, kteří soutěž přesto obsadili. Miroslav Mrajca předvedl makaka Gen Hagiwary a Jiří Přibyl přímo na setkání složil Jošizawovu oblíbenou gorilu. Však není nadarmo zakládajícím členem ČOS.

Vzhledem k 700. výročí narození Karla IV jsme se nechali ovlivnit setkáním v Krakově (viz zprávička) a jako zvláštní téma jsme pro letošní setkání vyhlásili tvorbu jakkoli související s jeho osobou nebo s jeho působením v Českých zemích. K vidění byl mozaikový portrét Karla IV od Jakuba Solovského, Svatováclavská koruna od Petra Stuchlého, Karlův most od Ondřeje Cibulky a hrad Karlštejn, poskládaný z jednotek pana ? ; konečná podoba takzvaného Karlštejna byla dílem Radim Cibulky, jednotky skládali členové ČOS a účastníci setkání pod vedením předsedkyně ČOS Kateřiny Pilařové.

Jakub Solovský - Mozaika Karla IV.Zvláštní host si pro nás připravil hned několik dílen, skládaly se jeho autorské modely a sice papoušek, jeřáb, netopýr měnící se v orla (nebo jestřába?) a vlk. V mezičase se Terry pilně účastnil dílen ostatních origamistů, což od něho bylo skutečně pozorné (a je to dosti neobvyklé). Ve svých dílnách rozdal řadu zajímavých papírů ze svého obchodu, dále dovezl předem objednané knihy, pochopitelně bez poštovného a balného a také dovezl proslulé papíry origamido z dílny Michaela G. LaFosse.

Zlatým hřebem setkání byl pochopitelně křest druhého dílu z řady origamistických rukovětí Ondřeje Cibulky, věnované tentokrát především šátečkovému skladu. Vzhledem k nezájmu nakladatele byl křest pojat v komorním duchu, ale to nám nijak nevadilo, nám stačil Nicolas Terry, jako kmotr jistě z nejpovolanějších. Účast i českých origamistů byla slušná, viděli jsme několik nových a zřídka vídaných tváří a řadu zajímavých ukázek umění origami a věříme, že tento způsob setkávání je ten pravý.

Nezapomeňte si prhlédnout galerii fotografií z akce.

This entry was posted in Novinky. Bookmark the permalink.