Gen Hagiwara: Spirits of origami

Zvláštním hostem na deváté mezinárodní origami konferenci MOS 2016 byl známý francouzský origamista, knihkupec a vydavatel origami knih Nicolas Terry. Tuto příležitost jsme využili k nákupu několika knih z jeho vydavatelství. Jednou z nich je nedávno vydaná kniha sebraných modelů japonského autora Gena Hagiwary, která vyšla v roce 2015. Tuto knihu vám nyní představíme.

Kniha byla nazvána Spirits of origami, česky nejspíše Duch origami, a má obvyklý a nejžádanější formát, obsahuje tedy s vyjímkou předmluv pouze velmi dobře a srozumitelně rozkreslené návody včetně čarovců, zmenšení výsledného modelu vzhledem k velikosti papíru a doporučenou velikost a druh papíru.

Hagiwara rozhodně není jméno neznámé. Z modelů pamětihodných jmenujme agamu límcovou, zajímavou ještěrku z Austrálie, burunduka neboli čipmanka, jinak dvě pouhým okem neodlišitelné zemní veverky, a poletuchu, nepříliš často zobrazovanou létající veverku (nicméně v Japonsku populární, vzpomeňme např. na poletuchu od Kunihika Kasahary v knize Joy of origami). Jeden z jeho zajímavých modelů, myš věru neokoukaného vzhledu, najdeme vytištěnu též v prvním sborníku ČOS z roku 2012.

V knize jsou zařazeny v podstatě všechny významné modely, dohromady asi třicet, jimiž se autor mohl do doby vydání pochlubit. Jedná se výhradně o žijící obratlovce a společným jmenovatelem celé této sbírky, jak sám autor v úvodu píše, je soubor modelů zobrazující zvířata orientálního neboli čínského zvěrokruhu. Autor též upozorňuje, že absence draka je jen zdánlivé, neboť mořský koník, mimochodem velmi zdařilý, je v japonském bájesloví chápán jako dračí potěr. Tím se autor vyhnul potřebě vytvářet bájeslovný objekt, což by zřejmě neodpovídalo jeho povaze ani jeho záměrům.

Většina modelů dosahuje nejvyšší kvality, přičemž v plné míře zachovávají to, čemu Míťa Bláhová říká duch origami, tedy neutápí se v přílišné popisnosti a přesto znamenitě vystihují zobrazovaný objekt. Modely jsou značně matematické, někdy i tam, kde by člověk spíše čekal poznámku druhu, dodělej si sám podle obrázku.

Ani ty nejjednodušší skládanky nejsou vhodné pro začátečníky, jak je ale u Japonců zvykem, až na vyjímky zde nenarazíme na nějaké skutečně obtížné kroky. Mezi modely nechybí některá veleoblíbená zvířata, ať je to slon, kočka, pes, myš nebo klokan, ale najdeme zde i objekty zobrazované vzácně, jako jižše zmíněné veverky a agama, z dosud nejmenovaných modelů třeba ledňáček.

Jako méně zdařilé se mohou jevit například kravička nebo kůň, ale spíše jen proto, že ostatní modely dosahují tak vysoké úrovně. Kůň má zajímavou lysinu a kravka zase skvrny jinak tvarované na každém boku. Kniha je dvojjazyčná, všechny texty jsou jak v japonštině, tak v angličtině. Za zmínku též stojí, že předmluvu ke knize s radostí napsal známý britský origamista pan David Brill.

Děkujime panu Terrymu za výpravnou a hodnotnou knihu, jež musí být ozdobou každé origami knihovny. Doporučujeme též naši galerii, kde se můžete seznámit se způsobem práce pana Hagiwary na jeho báječných modelech, jež jsme si dovolili podle jeho návrhů poskládat.

This entry was posted in Novinky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář