Symbol otočit

Další symbol, který si vysvětlíme, nepředstavuje žádné překládání, přesto je významný prvek diagramů – jedná se o otáčení či převracení modelu.

Nenápadnost těchto symbolů mnohdy vede k „zásekům“ při skládání. I ostříleným profesionálním origamistům se běžně stává, že tyto prosté a nenápadné symboly v diagramu přehlédnou. Nacházejí se totiž mezi jednotlivými obrázky a tento prostor je přirozeně ignorován jako výplň. To je také hlavní důvod, proč v našich diagramech najdete tyto symboly zvýrazněné barevným kroužkem.

Běžně je papír na úvodním obrázku postaven na hranu nebo na vrchol. Model se pak často vytvoří otočený a je třeba ho „postavit na nohy“ skladem otočit. Často se také skládá na jedné straně a vlastní model vznikne na druhé straně – pak je třeba obrátit celý model.

Význam symbolu pro otáčení je také v tom, že nutí origamistu přemýšlet o pozici modelu na stole. Člověk má ve zvyku si se vším, co má v rukou, hrát, všelijak to obracet, točit, narovnávat, opravovat apod. Při skládání je ale třeba se takových nadbytečných operací vyvarovat a provádět pouze to, co je v diagramu. Proto jsou symboly pro rotaci tak důležité. Stačí si při studiu následujícího kroku model v rukou dvakrát mimoděk otočit, a když k němu obrátíte pozornost, vrstvy nejsou tak jako na obrázku, rohy trčí jinam, případně netrčí vůbec, a najednou máte pocit, že origami je nesmírně obtížné.

This entry was posted in Čtení návodů, Novinky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář