Japonský den Kaizen

stánek s origami papírem

Ondřej Cibulka a čajovna Bílý jeřáb se společně prezentovali 17. října 2009 na Japonském dni v základní škole Bítovská. Pojďme si povědět, co znamená Kaizen, podívat se na fotografie z akce a jak to všechno vlastně dopadlo. Japonský den se konal v uzavřených pavilonech ZŠ Bítovská (Praha 4) – nebyl tedy závislý na počasí a nemuseli jsme se bát, že bychom zmokli nebo zmrzli. Stejně na tom byli i návštěvníci, kterých bylo nepočítaně. Dokonce tolik, že papír na skládání téměř spotřebovali!

Kaizen

Tomáš Ballada, hlavní organizátor Japonského dne, o něm říká:

Tento jednodenní projekt si klade za cíl především propagaci Japonska a japonské kultury. Spojovacím motivem celého programu je „kaizen“.

Co tedy kaizen je?

Japonsko, ač se po druhé světové válce nacházelo ve velmi nezáviděníhodném stavu, je dnes obecně uznáváno za jednu ze světových velmocí. Původ „ekonomického zázraku“, který v Japonsku nastal, leží zakořeněn hluboko v japonské mysli a v něčem, čemu se říká „kaizen“ – neustálá snaha o zdokonalovaní a kultivaci osobnosti, která věří, že pouze opravdovost, která se nezajímá jen o výsledky, je nakonec přinese.

přáleté z japonské ambasády

Japonské firmy dokázaly zařadit princip „kaizen“ do svých každodenních procesů a spojily ve své činnosti tradice spolu se snahou o stálé inovace; klasické válečnické spisy jako „Umění války“ od mistra Suna, či Musashiho „Kniha pěti kruhů“ jsou dodnes živé v manažerské praxi a také, v duchu myšlenek Masaakiho Imaie, v sobě japonský přístup k práci skrývá velký potenciál i pro západní firmy a že kultivace osobnosti prochází všemi úrovněmi bytí – princip kaizen je aplikován jak v pracovním poměru, tak v osobním životě.

Kaizen prochází všemi programovými liniemi Japonského dne stejně, jako prochází všemi aspekty japonské kultury a mysli: znamená „dobrou změnu“, neustálou, postupnou snahu o sebezdokonalování – v práci, v osobním životě, v bojových uměních, ve způsobu nazírání na svět. Na rozdíl od západního přístupu ke změnám je mnohem více ceněna postupná, ale soustavná a vytrvalá práce, než náhlé a velké skoky.

Japonský den

Ačkoliv se dnes Japonsku věnuje mnoho pozornosti v médiích, vychází stále více z japonštiny přeložených děl, stále zůstává svým způsobem vzdálenou, exotickou a neuchopitelnou zemí. Koluje o ni mnoho mýtů a polopravd, které se již vžily a jakkoliv jsou zajímavé, zakrývají bohužel pravou podobu Japonska.

vyznavači anime a mangy

Hlavním smyslem Japonského dne je snaha o vzájemné poznání a pochopení a „Japonský den“ jistě je a bude v příších ročnících příležitostí ukázat Japonsko alespoň trochu v komplexnější podobě a tento obraz bude nepokřivený obecnými předsudky. Všechny tyto informace a mnoho dalších naleznete na internetových stránkách Japonského dne Kaizen www.japonskyden.eu .

Jak to všechno bylo

Spolu s čajovnou Bílý jeřáb jsme sdíleli jednu třídu ZŠ Bítovská (blízko stanice metra C Budějovická). Protože Program začínal hodinu po otevření čajovny, celá třída se zaplnila lidmi náhle a zcela nečekaně ještě v době, kdy jsme vybalovali věci. Po drobném organizačním chaosu se akce rozeběhla naprosto hladce a plynule a na nedostatek zákazníků jsme si nemohli stěžovat.

skládaly také děti

Lidí na skládání stále přibývalo a postupnou expanzí origami zabíralo více a více prostoru na úkor čajovny. Příště pravděpodobně budeme potřebovat vlastní třídu. K dispozici byl soubor Montrolových knih od Easy origami pro začátečníky až po Origami sculptures pro odvážné. Pro fajnšmekry a především na ukázku jsme přivezli např. soubor díla Patricie Crafordové.

Papíry, které jsme měli připravené pro zájemce, rychle a živelně mizel a kdyby akce měla trvat ještě o hodinu déle, už by nebylo z čeho skládat. Pokud bychom nerozbalili nějaké papíry k prodeji. Ano, všechny papíry, které máme v obchodě, bylo možné vidět a koupit přímo na místě. U stánku se také neustále tísnil hlouček obdivovatelů těchto úžasných věcí.

kolega z čajové školy Urasenke

Všichni jistě víte, že skládání z kovových folií není jednoduché a není vhodné pro začátečníky. Vlastně skládání je velice snadné – ani se nenadějete a z papíru je zmuchlaná nevzhledná kulička. Poté, co si dva mladíci ke skládání vybrali vzácně barevné foliové papíry, raději jsme je uklidil. Nával skladačů byl dokonce takový, že jsem ani neviděl, co z těch folií složili.

Objevili se tam i děti. Zvlášť vypečený byl jeden tatínek, který vytrvale odmítal se svou dcerou skládat s tím, že tomu nerozumí. Já ji ovšem vytrvale posílal zpět za tatínkem, že nejsem hlídací služba. Nakonec se chudinky ujal můj bratr. A tatínek, celou dobu rozvalený v křesílku s čajovým šálkem v ruce, nakonec dokonce odmítl přispět na spotřebovaný papír.

Akce byla velice úspěšná – zájemců byl dostatek, takže jsme se rozhodně nenudili a výběr knih pro skládání byl také dobrý, každý si vybral a všichni byli velmi spokojeni, když si pak odnášeli své výtvory – různé ptáky, ozdoby, kočky aj. Věříme, že na příštím ročníku se s vámi všemi v naší třídě potkáme!

Další fotografie naleznete v naší galerii

This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář