Origami výstava v Hradci Králové

Galerie na mostě

Pokud máte to štěstí, že studujete v Hradci Králové na Farmaceutické fakultě a denně procházíte Galerií na mostě, můžete v průběhu října a listopadu 2009 zhlédnout nádhernou výstavu origami.

senba tsuru (tisíc jeřábů)

Při vstupu na prosklený most, který spojuje dvě budovy fakulty, vás okamžitě upoutá hrozen tisice jeřábů – senba tsuru – a uprostřed studeného podzimu jistě zahřeje svými jarními barvami. Několik velikých vitrín je napěchováno kompozicemi origami modelů. Můžete shlédnout snad všechny styly skládání: geoemtrické tvary, modulární objekty, mokré skládání, živočichy, předměty, velké či miniaturní modely, propracované kompozice, origami šperky. Chybí snad jen muchlání papíru.

David Brill: lvi, složil Jiří Kánský

Výstavu pořádá Česká origami společnost ve spolupráci právě s Framaceutickou fakultou Univerzity Karlovy, která poskytla prostor ve své Galerii na mostě. Místo dlouhého povídání se raději podívejte na fotografie z výstavy, obrázek o její nesporné kvalitě si můžete tak vytvořit sami. Myslím, že je téměř tak povedená jako výstava ve Smíchovské pobočce Městské knihovny před několika lety.

Míťa Bláhová: tržiště

Já osobně bych rád vyzdvihl neocenitelný přínos Luďka Šindeláře, nejen jako origamisty při tvorbě jednotlivých modelů, ale především jako aranžéra, který celou výstavu zkomponoval, postavil a zavěsil. Jirka Kánský ohromil svým uměním mokrého skládání, když vytvořil lví rodinkou od Davida Brilla. Marcela Bruřilová se představila jako expertka přes modulární a geometrické origami a navíc přidala skvělou kolekci origami šperků. Na závěr musím zmínit práce, které jsou pro mě vrcholem klasického pojetí origami – práce Míti Bláhové. Opět vystavovala své obrázky, květinové hrozny a pohádkové instalace.

Marcela Buřilová: origami šperky

Nezapomeňte si prohlédnout celou galerii. Věřte, že letos budete mít také možnost navštívit některé origami výstavy.

This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář