Abilympiáda 2010

František Grebeníček se zúčastnil 18. ročníku abilympiády, která se konala 28. a 29. května 2010 v Pardubické ČEZ aréně. V rámci doprovodného programu také vedl origami dílničku pro soutěžící i veřejnost.

Zájem o skládání byl velký, takže byl „zaměstnán“ prakticky celý den. Učil jednoduché modely, převážně tradiční, ale jeho žáci byli nadšeni. Stále znovu se podivuje, jak málo stačí člověku k potěšení: kousek papíru, pár skladů a skákající kobylka vykouzlí úsměv na tváři.

Těžištěm abilympijského programu byly ovšem soutěže, kterých se účastnili soutěžící z tzv. cílových skupin, tedy (dle stanov České abilympijská asociace) „Lidé s fyzickým, psychickým, smyslovým, mentálním či kombinovaným postižením, kognitivními problémy, postižením vnitřních orgánů, lidé s různým druhem závislosti a lidé se sociálním znevýhodněním.“ A soutěžní disciplíny byly opravdu rozmanité, např. košíkářství, keramika, cukrářství, studená kuchyně, drátování, paličkování a další. Celkem 21 disciplín.

vozítko

Mohlo by takovou disciplínou být i origami? Stejná myšlenka napadla i ředitelku soutěží paní Alenu Krpálkovou, která je této myšlence nakloněna. Předběžně se s ní František dohodli, že pro příští abylimpiádu sestaví koncept soutěže a hodnocení soutěžících, takže na dalším ročníku bychom se mohli setkat nejen pro zábavu, ale i na opravdovém soutěžním origami „klání“.

Celá akce se odehrávala v klidné a pohodové atmosféře. Pořadatelé byli velmi pozorní, a všichni aktéři srdeční a usměvaví. V doprovodném programu se bylo na co dívat: např. cvičitelé asistenčních psů předváděli canystoterapii s dětmi, každý měl možnost zkusit si řízení celé řady elektrických invalidních vozíků – a některá z nich byla pěkná žihadla! František se přidal k ostatním svým vlastním invalidním vozíkem, sami rozhodněte, který se vám líbí víc!

This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář