Pozvánka na Mezinárodní origami setkání Pécs 2010

Prázdniny jsou již za dveřmi a možná hledáte nějaký zajímavý program spojený s origami. Proč si rovnou nezajet přímo do evropského města kultury, kterým je letos město Pécs v Maďarsku? Koná se tam po celé prázdniny origami festival a jistě bude k vidění spousta zajímavostí!

Festival origami

Festival začíná hned prvním červencem, kdy se otevírá celoprázdninová výstava. V průběhu obou měsíců můžete navštívit několik dalších výstav, dílen či přednášek. Vystavovat budou maďarští, ale i zahraniční origamisté, k vidění budou tradiční japonské akvarelové dřevomalby a také zde 24.-28. července proběhne festival Mosty 2010. Projekt vznikl v roce 1998 a spojuje umění, výchovu, tanec s matematikou a vědou vůbec. Bližší informace o festivalu Mosty 2010 naleznete zde a podrobný program celého festivalu origami naleznete zde.

Mezinárodní origami setkání

V polovině srpna, konkrétně 13.-15., se koná 21. maďarské mezinárodní origami setkání. Setkání se uskuteční v Chorvatské škole Miroslava Krlezy a budete mít možnost vyzkoušet si například skládání z čajových sáčků, stříhané origami zvané kirigami, různé přednášky a dílny. Připravuje se také doplňkový kulturní program s prohlídkou města a instalovaných výstav origami. Pozvánku na setkání se všemi informacemi o ubytování, konkrétním programu, stravování apd. naleznete zde.

Hlavním lákadlem celého setkání je ale nepochybně po celém světě uznávaný velmistr oblých tvarů Giang Dinh, vietnamský origamista žijící v USA. Narodil se v roce 1966 ve Vietnamu, kde vystudoval architekturu. Již téměř dvě desetiletí vystavuje svá díla po celém světě, vystavoval např. v Izraeli, Chorvatsku, Kanadě, Německu, účastnil se také proslavené výstavy Masters of origami v Rakousku. Vedle origami se také zajímá o malbu, neboť jeho otec byl profesorem umění ve Vietnamu.

Pokud Giangovu tvorbu ještě neznáte, nabízíme vám s jeho laskavým svolením k nahlédnutí několik origami modelů. Pokud se vám jeho tvorba líbí, navštivte jeho stránky, kde naleznete další origami modely a také malby a další informace.

Giang Dinh byl nesmírně laskav a exklusivně nám umožnil otisknout jeho návod na anděla jako malý dárek pro české origamisty a také pozvánku na mezinárodní setkání v Pécsi. Návod najdete na následující straně či v sekci Diagramy. Sám o tomto modelu říká, že jde o malé cvičení oblých tvarů. Pošlete nám vaše výtvory, s radostí je zde otiskneme!

This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář