Výstava v Malé Morávce 2011

Schindlerova stodola

Vážení origamisté a další fandové tohoto starobylého umění! Srdečně si vás dovolujeme pozvat na novou výstavu origami. Výstava se nachází ve velmi zvláštním prostoru historické stodoly ve městě Malá Morávka na Bruntálsku. Tzv. Schindlerova stodola je unikátní svým krovem, kde klasické trámy nahradily šikmo sbité trámky tvořící kosočtvercovou strukturu vzdáleně připomínající čarovce. Stodola nyní slouží jako muzeum a v jejím prvním patře je právě umístěná výstava origami.

mistr Joda

Výstava má neobvyklý poutač – turisty láká k návštěvě muzea návštěvník z dalekých galaxií, sám nejvyšší rytíř řádu Jedi mistr Joda! Pochopitelně se jedná o origami model, který vymyslel mistr Fumiaki Kawahata. V životní velikosti, je vysoký cirka 1,3 m, jsme ho složili s mým bratrem z bílého rýsovacího kartonu a síle 200 g/m2 z role o šířce 1,5 m. Použili jsme dva pruhy o délce 3 m, které jsme slepili k sobě. Samotné skládání trvalo asi dvě hodiny, nastříkání přirozenými barvami pak asi 20 minut přímo na místě. Výsledek je, podle mého názoru, impozantní, resp. to jsme nečekali.

Velrybolov

Další zajímavostí výstavy jsou fotografie šatů inspirovaných origami prvky nebo nová instalace Evžena Duba „Velrybolov“. Půlmetrový plejtvák obrovský rozhodně stojí za vidění – je prostě obrovský. Evžen Dub svou kompozici vytvořil na podporu aktivit pro zákaz lovu velryb.

Serii fotografií s výrobou velkého mistra Jody a stručný přehled celé výstavy naleznete v galerii. Pokud budete mít cestu do Malé Morávky nebo někam poblíž, rozhodně si výstyvu nenechte ujít, už kvůli velkému mistru Jodovi! Výstava se otevírá 6. srpna a potrvá do 11. září.

This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář