Výstava v Poličce roku 2010

Polička, královské město založené Přemyslem Otakarem II, se nalézá na Českomoravské vrchovině a pro nás, origamisty je významné tím, že zde v srpnu a září roku 2010 proběhla výstava Svět papíru, jejíž součástí bylo také představení umění origami. Ačkoli je Polička město nesporně prastaré, několik devastujících požárů vykonalo své a z dávných dob se dochovaly v zásadě pouze mohutné hradby, neméně nepřehlédnutelný morový sloup a barokní radnice. Jinak je Polička značně ospalým maloměstem, stranou všech hlavních tras, a nebýt světově významného hudebního skladatele, Bohuslava Martinů, který se zde narodil, upadla by v naprosté zapomnění. Takhle sem míří turisté, aby shlédli jeho světničku ve věži novogotického kostela a navštívili výstavní sály Centra Bohuslava Martinů, kde byla k vidění i výše zmiňovaná výstava.

Hlavní část výstavy připadla lepeným papírovým modelům (známým např. z časopisu ABC), kterých bylo opravdu hodně a někdy stěží uvěřitelných a nutno přiznat, že origami bylo tentokrát za popelku. Jistě také proto, že si každý dovede představit pracnost klasických papírových modelů, což u origami tak jasné bohužel není.

Při prohlížení  papírových modelů nás především zaujalo, jak jsou práce českých autorů oproti cizincům propracovanější a plastičtější, na čemž má jistě lví podíl arch. Richard Vyškovský, nejznámější a nejvýznamější český autor vytřihovánek. Modelů bylo opravdu hodně a tak nepřekvapí, že jsem nalezl i zámek Orlík, který jsem kdysi také slepil, i když o něco méně pečlivě. Prostě papír mi učaroval, ale zůstal jsem u origami.

Vzhledem k velké výstavě origami v Plzni konané v rámci oslav 20 let partnerství měst Plzeň a Takasaki, která probíhala souběžně s výstavou v Poličce, byl výběr origami značně omezen a na výstavě to bylo citelně znát. Bez zásadní pomoci paní Míti Bláhové, jejíž výtvory nikdy nezklamou, by se výstava těžko mohla uskutečnit. Zmínit můžeme také instalaci origami šperků Marcely Buřilové, vhodně doplněnou nepřehlédnutelným kočičím kloboukem, který mokrou technikou poskládala Kateřina Vávrů a dále pěkného draka vytvořeného z hvězdiček pilně poskládaných Leonidem Kushnirem z čajových sáčků.

Pracovnice centra pořádaly obvyklé dílny pro veřejnost, které se setkaly s velkým ohlasem místních a tak papírové skládanky vítězily nad lepenými modely alespoň v této kategorii. Skládaly se origami z knih podle fotonávodů a kdo se podobnými návody někdy prokousával, musí nám potvrdit, že se pomoc zkušené lektorky rozhodně hodí. Odnesli jsme si např. hezký rámeček na fotografie a další věci.

Nezapomeňte se podívat na kompletní fotogalerii z celé výstavy.

This entry was posted in Novinky, Radim, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář