Tomoko Fuse: Spirály

Tomoko Fuse (布施 知 子, narozena 1951) je v jednou z významných osobností současného umění origami. Origami se zabývá od útlého mládí a od roku 1981 do součastnosti vydala více než 60 knih o origami. Její zájem je orientován především na origami modulární, geometrické tvary a objekty, krabičky a masky z japonské mytologie. V současné době žije se svým manželem, uznávaným grafikem a dřevorytcem, na venkově v prefektuře Nagano v Japonsku.

Kniha Spirály (s podtextem Origami – umění – design) byla vydána německým nakladatelstvím Viereck, Freising. Majitelem tohoto nakladatelství a galerie jsou uznávaní propagátoři origami Silke Schroder a Paulo Mulatinho. Ti také stojí za vznikem této knihy, se kterou bylo spojené i setkání origamistů ve Freisingu s Tomoko Fuse osobně (25 – 28. Května 2012, pozvánka) a následně výstava knihy a modelů Tomoko Fuse v Origami galerii ve Freisingu.

Tato kniha od Tomoko Fuse není obyčejná kniha o origami, jak jsme běžně zvyklí. A ani se nejedná o doprovodný katalog k výstavě (naopak byla výstava uspořádána na počest vydání této knihy). Nenajdete zde popisné modely z přírody, jako jsou zvířata nebo květiny, ani jiné známé objekty jako letadla, auta a jiné předměty. Dokonce i rozličné mušle či hlemýždi, které se nachází v knize, nejsou modely reálných objektů, ale volně idealizované verze inspirované základními formami jejich přirozených protějšků. Jsou zde popsány jen nezbytně nutné informace ke složení základního modelu a dále nás již mohou inspirovat jen fotografie modelů a čarovce k variacím základního skladu.

V knize se na rozdíl od jiných knih klade mnohem více důraz na vývoj vlastní konstrukce, a to včetně možného stříhání papíru či jeho slepování k sobě, tak jak je běžné ve starém japonském origami. Pohled na práci s papírem lze zároveň použít i pro práci s jinými materiály.

To jsou slova volně přejatá z předmluvy Paula Mulatinho, který je iniciátorem vzniku této knihy, jejím distributorem a osobním přítelem Tomoko Fuse. Věříme, že se nám také jednou poštěstí se takového setkání zúčastnit a složit jeden z modelů přímo pod vedením Tomoko Fuse.

Knihu doporučujeme zakoupit přímo v nakladatelství Verlag.

Evžen Dub této skvělé knize neodolal a hned začal vytvářet různé variace spirálových jehlanů, mušlí či šneků. Jeho tvorbu můžete shlédnout v nové galerii Spirals.

This entry was posted in Novinky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář