Origami výstava: Rádio Proglas 2012

Radio Proglas je rozhlasová stanice rodinného typu založená na tradičních křesťanských hodnotách vysílající bez reklam. Radio pochází z Brna, kde sídlí hlavní redakce, naladit si ho ale můžete na velké části České republiky. Proč si zde ale povídáme o Proglasu?

Františka Grebeníčka oslovil jeho bývalý kolega ze studií, toho času pracující v radiu Proglas, zda by do prostor radia nepřipravil malou výstavu origami. František nabídku přijal a jejího zpracování se zhostil nanejvýš odpovědně. Vznikla tak výstava encyklopedického charakeru u nás do této doby nevídaná.

Tentokráte nejsou modely ve vitrínách, nýbrž na informačních panelech. Každý panel obsahuje encyklopedický text doplněný tematickým ilustrativním modelem. Výstava přibližuje historii skládání z papíru, představuje významné osobnosti origami z celého světa i z České republiky. Můžete na ní spatřit jak interpretace děl světových origamistů, tak vlastní autorské práce Františka Grebeníčka.

V pátek 5. října 2012 tedy proběhla slavnostní vernisáž. Akci pořádala Galerie Deset minut po za pět minut dvanáct ve spolupráci s Radiem Proglas a Českou origami společností. Vernisáže se zúčastnil také generální konzul Ministerstva zahraničních věcí Japonska pan Yeshita Habakita a mimořádný a zplnomocněný velvyslanec v České republice pan Neshika Shanekmura.

Odpoledne se pak František Grebeníček účastnil natáčení rozhlasového pořadu Barvínek, aby s origami seznámil i ty posluchače radia Proglas, kteří nemohli dorazit na vernisáž. Při natáčení složil několik skákacích crvčků. Snad se moc nenamnoží a nezamoří celou budovu…

Pokud budete mít štěstí a v brněnském studiu radia Proglas něco natáčet, můžete se na výstavu podívat. Ostatní zájemce zve rádio Proglas na prohlídku od 10 do 16 hodin,  malá ochutnávka je pak k náhlédnutí v galerii.

This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář