Mijuki Kawamurová

Víte co je kosmosféra? S trochou nadsázky lze říci, že se jedná o „svatý grál“ modulárního origami. Kdo o kosmosféře byť neslyšel, nemyslí to s modulárním origami vážně a kdo ji složil, je roven origamistickému bohu. Jedním z takových lidí je Mijuky Kawamurová. Kdo to je?

Mijuki Kawamurová je dnes již dobře známá japonská autorka origami, která patří k nejpřednějším osobnostem v oblasti modulárního origami. Vytvořila vlastní „styl“ modulárního origami, kterému můžeme říkat „styl poslední jednotky“. Často jsou totiž její modely vytvořeny tak specificky, že teprve zaklesnutím poslední jednotky se výsledný útvar uzavře a to navíc natolik pevně, že nejsou nutné dodatečné úpravy ve smyslu lepení.

Krásou některých svých výtvorů ovšem ostatní autory, ba i autorky předčí (jmenujme Celes z roku 2002 nebo vpravdě nedostižnou a již zmiňovanou Kosmosféru z roku 2004). Ačkoli uveřejnila i několik pěkných skládanek v tradičním duchu (netopýr z roku 2006), její doménou zůstávají právě modulární objekty, které ji proslavily do té míry, že se mohla v roce 2007 zúčastnit jako jeden z čestných hostů velkého Mezinárodního setkání origamistů pořádaného Britskou origami společností (BOS) ke čtyřiceti letům od svého založení, vedle např. Roberta Langa nebo Erica Joisela.

I když se ve světě origami pohybuje poměrně dlouho, vždyť kniha How to Make Polyhedral Origami (Jak se tvoří origami mnohostěny) vyšla už v roce 1995, její verze pro začátečníky pak v roce 2001, největší slávu jí přineslo pravidelné uveřejňování nádherných modulárních objektů většinou vyšší obtížnosti v japonských Tanteidanech po roce 2000. Jistě stojí za zmínku, že svým výtvorům dává neotřelé názvy, patrně přímo v angličtině: Radiolarians (2002), Wedge (2003), Firework (2004), Tropos (2009) a další.

Mijuki Kawamurová přijala pozvání České origami společnosti a přijede na Mezinárodní origami setkání o víkendu 5. a 6. října 2013.

Jedná se o její první návštěvu kontinentální Evropy a je pro nás velká čest, že jí zde budeme moci hostit. A doufáme, že uvidíme kosmosféru na vlastní oči!

This entry was posted in Novinky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář