Ochrana přírody a origami

Už je to vlastně více než druhý rok, co si navzájem s Ondřejem Cibulkou posíláme odkazy na weby, které nás něčím zaujmou nebo inspirují. Jedním z posledních byl odkaz od Ondřeje, na stránky WWF (World Wide Fund for Nature, česky Světový fond na ochranu přírody). Jakou má souvislost s origami?

Fond oficiálně vznikl 11. září 1961. Panda velká byla zvolena pro logo jako celosvětově známý ohrožený druh a také proto, že náklady na tisk černobílého loga byly nižší. U zrodu fondu stál Brit Peter Scott a britský biolog Julian Huxley, který byl při svých cestách po Africe svědkem mizení přírodních druhů i stanovišť příhodných pro jejich život. Důležitou roli pro prvotní rozvoj fondu hrál holandský princ Bernhard. Fond sice do dnešních dní nemá českou pobočku, nicméně v celosvětovém měřítku je významnou organizací.

 Origami a WWF

Joseph Wu (Kanada): slon


Vlastní stránky jsou plné úžasných fotografií, textů, a doprovodných informací o činnosti fondu v jednotlivých zemích. Odkaz, který mi ale Ondřej poslal, samozřejmě souvisel s origami. Počínaje již zmíněnou pandou velkou, jsou na stránkách fondu i další ohrožená zvířata jako je slon, tygr, gorila, žralok, velryba, nosorožec, vodní želva atd. Autory modelů je několik umělců, v čele se světoznámým (a mnou i Ondřejem obdivovaným) Josephem Wu, který modelů věnoval několik. Celkem je modelů dvanáct. Však se můžete přesvědčit sami (odkaz).

Slož si svůj svět

Bernie Peyton (USA): lední medvěd

Tento odkaz není ale jediný, který má souvislost a origami a ochranou přírody. Již před několika lety vznikl web „Paper the World“ a svými modely se na něm podíleli umělci Nick Robinson, Joseph Wu, Giang Dinh, Bernie Peyton, Roman Diaz, Nicolas Terry, Eric Joisel a Quentin Trollip. I v tomto případě je cílem umělců podpořit ochranu přírody a ohrožených zvířat. Stránky doposud fungují, můžete je shlédnout zde.

Zvířata a umění origami patří od pradávna nerozlučně k sobě. Modely jako jeřáb, žába, prase, ryba, ty všechny a spousta dalších, jsou základem většiny knih či webových stránek o origami. WWF a Paper the World jsou ukázkou snahy zapojit umění origami do aktuálního dění v oblasti ochrany přírody. A jsou i ukázkou mistrovství současných umělců origami.

Evžen Dub

This entry was posted in Novinky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář