Kay Kraschewski

Japonský den – Kaizen se nezadržitelně blíží, vždyť bude již 5. a 6. října 2013, a s ním i Mezinárodní origami setkání České origami společnosti, neboli MOS ČOS :-) Letos bude setkání opravdu jiné, nabité zajímavostmi. Proběhne křest první původní origami knihy v moderním stylu, představí se nový on-line produkt – videokurz origami, a přijedou dva neobvyklí, speciální a konečně opravdu zajímaví hosté – Mijuki Kawamurová, o které jsme již psali, a Kay Kraschewski.

Kay Kraschewski není Japonec, jak již jméno napovídá, ale není ani Polák, jak by jméno mohlo napovědět, nýbrž jde o Němce žijícího v Drážďanech. Proč tedy přijede na japonský festival a čím je tak zajímavý? Jeho účast na japonském festivalu má své opodstatnění, protože jeho pojetí origami a tvorba je specifická a velice odlišná od ostatních.

K japonskému festivalu Kay patří pochopitelně především proto, že jeho tvorba je inspirovaná východními kulturami, resp. Japonskem. V jeho případě je ale přístup k japonskému tématu poněkud odlišný. Spousta origamistů vytváří svýma rukama origami inspirované Japonskem a přesto nejsou zajímaví pro festival japonské kultury. Kay totiž své origami nedělá jen rukama, dává do své tvorby i duši.

Východní principy a japonská kultura prostoupila celý jeho život a výrazně se odráží v jeho origami, jak tematicky tak i zpracováním. Předlohy ke svým modelům hledá tam, kde nikdo jiný před ním, stále je upravuje, předělává, dokončuje a vede je po nekončící cestě k nedosažitelné dokonalosti, k jejich prezentaci vytváří nedostižné dřevěné vitrínky, které na první pohled upoutají pozornost svou ladnou elegancí.

Vedle toho je Kay Kraschewski velice tichý a skromný, což nám hlučným středoevropanům opět evokuje východoasijskou kulturu, ať už je pravda jakákoli. Kay přijede na ČOS MOS předvést své nejzajímavější a nejkrásnější modely a jistě nás naučí některé z nich skládat. Mezi jeho nejznámější modely patří tancující medvěd a anděl pro Erica Joisela, jehož prostorové provedení ocenil i Joseph Wu.

dílny: Joseph Wu – medvěd brýlatý, Kay v zápalu boje

Kay Kraschewski přijal pozvání České origami společnosti a přijede na Mezinárodní origami setkání o víkendu 5. a 6. října 2013 jako speciální host.

Přijeďte se na něj také podívat, rozhodně půjde o jedinečný zážitek!

This entry was posted in Novinky. Bookmark the permalink.

Napsat komentář