Pozvánka: origami setkání v Německu

Rok 2013 bude pro origami v naší republice významný. Očekáváme několik velkých událostí a postupně si je zde představíme. Začneme událostí první kategorie: Na začátku května proběhne ve (východo)německém Výmaru jubilejní 25. mezinárodní origami setkání. Mluvíme zde o něm především proto, že Výmar je opravdu „za bukem“ a tudíž je dostupný pro všechny české origamisty.

Výmar (německy Weimar) bude origamisty hostit od čtvrtka 2. do neděle 5. května 2013. Přesný program ještě není zveřejněn, již nyní je ale jasné, že půjde o velkou událost. Registraci a další podrobnosti o akci sledujte na speciálním webu německé origami organizace. My se zde zaměříme na něco jiného.

Pojďme si představit jednotlivé speciální hosty, kteří přijali pozvání na toto jubilejní setkání (a že jich není zrovna málo):

  1. Tomoko Fuse (Japonsko)
    Skutečná věhlasná celebrita a osobnost světového origami. Prakticky každá krabička, co se prodává na Fleru, je původem z dílny Tomoko Fuse (přičemž tento prodej zasahuje do jejích práv) (např. kniha Fabulous origami boxes). Soubor masek z japonské mytologie je dosud nepřekonaným uceleným dílem (kniha Masks). Několik souborných děl na téma geometrie, spirály a design (poslední – Spirals – jsme zde recenzovali). Jedna z těch několika osob po celém světě, kterou origami plně živí.
  2. Giang Dinh (Vietnam/USA)
    Giang Dinh, vietnamský origamista žijící v USA, je po celém světě uznávaný velmistr oblých tvarů. Narodil se v roce 1966 ve Vietnamu, kde vystudoval architekturu. Již dvě desetiletí vystavuje svá díla po celém světě, účastnil se také proslavené výstavy Masters of origami v Rakousku a projektu Paper the world. Svou tvorbou vlastně rozdělil svět origami na dva tábory. Jedni tvrdí, že tvorba Gianga Dinha nemá s origami už nic společného, druzí tvrdí opak. Neměnným faktem ale zůstává, že jeho práce je strhující svou elegancí, oblými tvary a vysokou estetikou. Nikdo jiný na světě nedokáže vtisknout papíru tak silné drama, náladu, emoce a pohyb.
  3. Hoang Tien Quyet (Vietnam)
    Mladý vietnamský origamista, který už teď je legendou, podobně jako Satoshi Kamiya z Japonska. Jeho tvorba se ovšem od japonského mistra tzv. superkomplexního origami diametrálně odlišuje. Snad ho lze označit za pokračovatele Giang Dinha, neboť jeho kreace také oplývají především oblými křivkami spíše než skutečnými sklady. Jeho mořského koníka můžeme bez obav označit jako druhého nejlepšího vůbec (první je nepochybně ten od Erica Joisela). Elegance jeho modelů je až dechberoucí, můžeme se jistě těšit na nezapomenutelný zážitek.
  4. Federico Scalambra (Itálie)
    Toto jméno jste jistě nikdy neslyšeli. Jak je to možné, když se ukazuje, že Federico Snalambra je vynikající origamista? Itálie a italské origami je obecně v celosvětovém měřítku zcela ignorováno. Důvody zde nebudeme rozebírat, ale je to škoda, řeklo by se dokonce velká chyba. Federico Scalambra je italský Momotani. Staví města, domy, letiště, lesy a vše s hravou nadsázkou. Jeho modely jsou vysoce estetické a oplývají nepřehlédnutelnou elegancí. Setkání s jeho modely bude jistě zajímavé.
  5. Dáša Ševerová (Slovensko/Švýcarsko)
    S Dášou jsme se mohli setkat 3. října 2009 na druhém mezinárodním origami setkání pořádaném ČOS. Na setkání nám představila u nás doté doby téměř neznámou disciplínu origami mozaik. Od té doby se z ní stala známá a uznávaná autorka mozaik a mj. nám laskavě zapůjčila soubor svých mozaiek na výstavu v Letohrádku Mitrovských v Brně.
  6. Joan Sallas (Španělsko/Německo)
    Joan Sallas je katalánský origamista (Španělsko), který v současné době žije v Německu. Je členem několika origami společností. Seznámil se s Františkem Grebeníčkem v Ostravském muzeu, na jeho výstavě „Klobouky na míru, tentokrát z papíru“ (5. – 31.3.2003). Joan v Ostravě zároveň vedl dílny a vyučovací hodiny origami pro školy a skupiny zájemců. Joan Sallas je velmi významnou osobou pro české origami, neboť spolu s Františkem neformálně založili Českou origami společnost. Vlastně jde o jedinečnou možnost setkat se s osobou, jež dala podnět k založení ČOS!
  7. Daniel Chang (Německo)
    Daniel Chang je mladý nadějný německý origamista, který tímto způsobem dostává šanci dostat se do povědomí ostatních origamistů. Záleží už jen na něm, jestli šance využije. Bohužel díky tomu, že žije v Německu, nelze o něm vyhledat srozumitelné informace (veškeré jsou v němčině a ta je nečitelná :-) ).
This entry was posted in Novinky, Události. Bookmark the permalink.

Napsat komentář